Un lac de 8 kilometri pătrați a secat complet

FOTO: Captură video Digi24
FOTO: Captură video Digi24

Lacul Amara din județul Buzău a secat complet. Până de curând, apa, care se întindea pe o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați, era un paradis al păsărilor sălbatice și întreținea o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării, potrivit Digi24. În timpul comunismului, aici a fost și o crescătorie renumită de pește.

Lacul Amara, cunoscut de localnici și ca Balta Amară, găzduia specii de păsări de baltă în perioada iernatului și era zonă de repaus în perioada migrației.

Potrivit profesorului de geografie Macovei Ureche, care a urmărit procesul de secare a lacului, acesta ar fi început să rămână fără apă din cauza încălzirii globale, dar și din cauza unor lucrări hidrotehnice din zonă.

„Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici. (…)

S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați”, a declarat profesorul Ureche, pentru Digi24.

Acesta mai spune că o soluție pentru a rezolva problema este aducerea cursului Buzăului pe cursul vechi, inițial, la aproximativ 500 de metri de lac.

Te-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are un ar

Câți metri pătrați are un hectar