Umilință. Bătrân bolnav venit de la sute de km, trimis de spital să doarmă în gară

bătrân
Foto: StockSnap / pixabay.com

Un bătrân bolnav în vârstă de 83 de ani, venit tocmai de la Bacău pentru un consult la Spitalul de Ortopedie Foişorul de Foc din Capitală, a fost trimis să petreacă noaptea în gară deoarece programul de la Ambulatoriul spitalului se terminase, relatează „Adevărul”.

Într-un mijloc de transport în comun spre Gara de Nord a întâlnit-o pe Monica Cazan, o tânără din Capitală care a povestit apoi întreaga întâmplare pe Facebook.

„Băi România, băi Spitalul de Ortopedie Foişorul de Foc, ceva e greşit de tot! Iar mie mi-e furie, tristeţe şi deznădejde. În momentul în care a primit biletul de trimitere cu un diagnostic prezumtiv, fără să se gândească prea mult, şi-a împachetat lucrurile şi, pregătit pentru operaţie, a plecat spre Capitală. Nu s-a gândit nicio clipă că dacă ajunge după o anumită oră la spital nu va fi primit și nu va avea unde să doarmă. Omul a ajuns la Spitalul de Ortopedie Foişor, unitatea sanitară către care avea trimitere pentru o primă consultaţie, după ora 20.00, când ambulatoriul unităţii medicale era închis. A fost trimis pe străzi şi instruit să vină abia a doua zi. A luat drumul Gării de Nord cu gândul că se va culca pe scaunele sălii de aşteptare.Reţinuse numărul liniei de troleibuz cu care venise la spital şi s-a îndreptat către staţia mijlocului de transport în comun”, a povestit Monica.

„Am fost la spital la Foişorul de Foc. Am hârtie, am tot ce trebuie…Mi-au zis de la spital că au paturi în gară şi pot să fac şi duş. Şi mâine o să merg la alt spital”, i-a spus bătrânul.

Emoționată de povestea bătrânului, Monica a decis să îl cazeze pe banii ei la un hotel din apropierea gării.

„N-am putut să-l abandonez fără răspunsuri în bezna unui oraş necunoscut. Nu aveam nimic în cap. Nu aşa ne tratăm bătrânii, nu aşa ne tratăm neputincioşii, nu aşa îi tratăm pe oamenii care nu ştiu procedurile. Înţeleg că dacă sunt 100 ca el, situaţia este dificil de gestionat pentru spital. Totuşi, pacientul a plecat cu un bilet de trimitere dat de medicul de familie, datat 27 august, şi a înţeles că trebuie să vină urgent în Bucureşti, la spital. Conform biletului de trimitere trebuia programat pentru un consult. Avea bagajul făcut, cu papuci, cu pijama, era foarte convins că va fi primit de medic şi că acesta îl va opera. Degeaba am încercat să vorbesc la telefon cu ortopedul pentru a găsi o soluţie, m-am lovit de un zid şi mi-a spus să îl iau acasă. Putea să ne spună să mergem la camera de gardă, orice, procedural”, a povestit, pentru „Adevărul”, Monica Cazan.

Marţi, la prima oră, l-a luat pe bătrân de la hotel și l-a dus la Spitalul de Ortopedie Foișorul de Foc. Bătrânul a fost internat pentru investigaţii amănunţite de către medicul de gardă.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.