Șefă de serviciu din Ministerul Agriculturii, șpagă de peste 10.000 de euro

bani euro șpagă mită
Foto: moerschy / pixabay.com

Livia Ciobanu, șefă de serviciu în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a luat o șpagă de peste 10.000 de euro pentru a aloca anumite fonduri unei instituții.

Ciobanu și-a recunoscut fapta și va fi condamnată la închisoare cu suspendare și la interzicerea de a mai ocupa o funcție publică timp de 2 ani, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

La data faptei ea era șef serviciu în cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ea a fost acuzată de procurorii DNA de infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (36 de acte materiale).

În perioada mai 2018 – februarie 2021, Ciobanu a primit de la o persoană cu funcție de conducere la nivelul unei direcții județene pentru agricultură (martor în dosar) suma totală de 52.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro) și un laptop, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu: avizarea alocării de fonduri de care respectiva direcție județeană avea nevoie (pentru cumpărarea de autovehicule noi, stații de lucru de birou, stații de lucru portabile, imprimante, telefoane mobile și servicii de voce și date și alte obiecte de birotică).

Suma totală de 52.000 lei a fost primită direct și prin intermediari, banii fiind primiți în numerar și virați într-un cont bancar al unei persoane din familia inculpatei, precum și prin mandat poștal on-line (între 1.500 și 3.000 de lei/lunar).

În prezența avocatului, inculpata a declarat că recunoaște comiterea faptei, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate.

Ea va primi 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare îi vor fi suspendate drepturile de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.

Foto: moerschy / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.