Un angajat al IKEA a escrocat compania cu 440.000 de lei. Cum a procedat

locuri de muncă la ikea angajări ikea locuri de muncă ikea angajări Theodor Pallady
Foto: aquariusgrup.ro

Un angajat al IKEA din București a escrocat compania cu 440.000 de lei, încasând bani pentru retururi fictive.

Astfel, în perioada 1 martie 2021 – 15 noiembrie 2023, un bărbat în vârstă de 29 de ani, angajat în cadrul unui centru comercial, ar fi efectuat 55 de operațiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deși comenzile inițiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive și în parte nereturnate.

Potrivit hotnews.ro, centrul comercial la care se face referire în comunicatul de presă al poliției este IKEA.

În 19 cazuri, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, bărbatul ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false, acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur și nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menționate.

De asemenea, în 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicație care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de IKEA clienților săi.

Ulterior, banii aferenți returului au fost livrați în conturile unor persoane diferite față de cele care au plasat comenzile inițiale reale.

Totodată, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul este suspectat că a creat o comandă folosind aplicațiile IKEA pentru a emite un bon de comandă pe numele unei femei în vârstă de 57 de ani, ce îi era rudă.

Comanda ar fi fost confirmată și inițiată în sistemul de operare folosit de societate, iar apoi suspectul ar fi procesat returul comenzii și ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea bunurilor.

În total, prin cele 55 de operațiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu în valoare de peste 440.000 de lei în dauna IKEA.

Bărbatul a avut 9 complici, cu vârste cuprinse între 25 și 57 de ani, care ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia.

Suspectul și alte 6 persoane au fost reținute pentru 24 de ore. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și fals informatic.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.