Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție, urmăriți penal de DNA pentru șantaj

Rectorul Iacob (stânga) și prorectorul Marcoci. Foto: Captură YouTube Universul Juridic / academiadepolitie.ro

Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, și Petrică-Mihail Marcoci, prorectorul aceleiași instituții, au fost puși sub urmărire penală de procurorii DNA deoarece l-au pus pe un ofițer să îi trimită un mesaj de amenințare cu moartea jurnalistei de investigație Emilia Șercan.

În luna martie 2019, Emilia Șercan a dezvăluit că rectorul Academiei de Poliție a plagiat peste două treimi din teza sa de doctorat, iar jurnalista investiga și alte posibile cazuri de plagiat realizate de persoane cu funcții importante în Academie.

Iacob și Marcoci au fost puși acum sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la șantaj.

Potrivit procurorilor DNA, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob și Marcoci l-au determinat pe inculpatul Gheorghe Adrian Bărbulescu, ofițer în cadrul Academiei de Poliție, să-i transmită jurnalistei de investigație mesaje de amenințare (un mesaj tip text și 5 mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări, mai anunță DNA.

„Concret, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian. (…) Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze”, se arată în comunicatul DNA.

Deoarece funcțiile în cadrul învățământului universitar presupun deținerea titlului de doctor, continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat.

Procurorii DNA mai spun că există bănuiala rezonabilă că Iacob și Marcoci i-au comunicat lui Bărbulescu conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise.

Rectorul și prorectorul Academiei se află acum sub măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.