Primul spital de stat din România unde se fac teste de anticorpi pentru coronavirus

spitalul județean din oradea
Foto: spitaljudetean-oradea.ro

Din 15 mai, Spitalul Judeţean din Oradea va efectua teste pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge (numiți anticorpi IgG), ce indică dacă persoana de la care a fost recoltată o probă de sânge a avut sau nu coronavirus, şi care este nivelul de imunitate dobândit, anunță publicația locală ebihoreanul.ro.

Astfel, Spitalul Judeţean din Oradea devine primul spital public din România care asigură acest serviciu.

Spitalul a achiziţionat de la o companie americană, Abbot Diagnostics, 1.500 de teste pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-CoV-2 din sânge.

„Prezenţa anticorpilor SARS-CoV-2 sau IgG indică dacă o persoană asimptomatică a avut Covid-19 şi a dezvoltat anticorpi, dar şi în ce grad, ajutând astfel la identificarea persoanelor care au fost expuse la coronavirus şi au dezvoltat un răspuns imun”, a declarat pentru sursa citată medicul Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

Începând de vineri, 15 mai, oricine va putea fi testat la Spitalul Județean, la cerere. Deocamdată nu a fost stabilit costul acestui test, detalii suplimentare urmând să fie făcute publice în zilele următoare.

Rezultatul unui test pentru depistarea anticorpilor IgG se eliberează în aproximativ o oră.

Teste de anticorpi pentru coronavirus și la Synevo

În urmă cu o săptămână, și compania privată Synevo România a anunțat va introduce în ofertă, începând de luni, 11 mai 2020, un nou test pentru depistarea anticorpilor IgG. Acest test, care folosește probe recoltate din sânge, este utilizat pe plan internațional în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

Testul va putea fi accesat în toate centrele de recoltare Synevo din România. Costul unui test este de 95 de lei, iar rezultatele vor fi eliberate în maximum 48 de ore.

Pentru o acuratețe optimă este recomandată repetarea testului în interval de cel mult o lună, rezultatele putând fi analizate astfel în dinamică, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Anticorpii detectați prin testele din probe de sânge arată dacă o persoană a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică. Rezultatele sunt importante în detectarea contaminării la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.

Testele pot detecta în sânge prezența anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Testul „Virusul SARS-COV-2 – anticorpi IgG” se adresează celor care doresc să afle dacă au contactat virusul, fiind asimptomatici, sau care au dezvoltat o formă usoară ce putea fi ușor atribuită unui alt tip de infecție respiratorie, precum și contacților pacienților Covid-19, care au prezentat puține simptome în primele 14 zile de la ultima expunere.

Testul oferit de Synevo are o acuratețe de 99% și specificitate de 99,5%, fiind aprobat la sfârșitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA.

Testele de detecție a anticorpilor nu pot înlocui rolul testelor de diagnostic molecular Real Time PCR, deoarece un test de anticorpi negativ poate induce o falsă senzație de siguranță pacienților infectați. Anticorpii IgG apar în organism la 14 – 20 de zile de la infectare. Un rezultat negativ nu exclude prezența virusului – pacienții suspecți de COVID-19 trebuie testați ulterior prin metoda PCR.