Prețul unei case a fost redus de instanță din cauza unor vicii ascunse. Ce sumă trebuie să dea înapoi vânzătorii

casă
Foto: pixabay.com

Vânzătorii unei case din Cluj-Napoca sunt obligați de instanță să îi restituie cumpărătoarei peste 18.500 de lei (în jur de 3.700 de euro) din cauza unor vicii ascunse ale locuinței, relatează clujust.ro.

Femeia care a achiziționat casa și terenul a plătit 146.000 de euro, însă ulterior a descoperit că locuința avea anumite vicii ascunse:

  • coșul realizat pentru șemineu nu era coș de fum, ci de ventilație (era realizat din cărămizi necorespunzătoare destinației sale)
  • tencuiala era căzută în zona balcoanelor și lipseau glafurile (ceea ce a favorizat căderea tencuielii)
  • curentul electric era în regim de organizare de șantier

După descoperirea problemelor, femeia le-a solicitat vânzătorilor să facă reparațiile necesare, însă aceștia au refuzat. Ea a fost obligată să plătească toate lucrările la coș, la balcoane și cele pentru branșarea la curent electric și i-a dat în judecată pe vânzători pentru a-și recupera banii.

În ceea ce privește hornul, instanța a arătat în decizie că modul în care fusese construit acesta constituia un adevărat pericol de incendiu deoarece, pe traseul său, hornul intersecta plafonul dintre parter și etaj, care avea încălzire prin pardoseală.

Așa că reclamanta a trebuit să schimbe traseul hornului și să înlocuiască și cărămizile.

Tribunalul Cluj a menținut sentința dată în primă instanță de Judecătoria Cluj-Napoca, și a decis reducerea prețului prevăzut în contractul de vânzare-cumpărare cu 18.523,41 lei, sumă pe care vânzătorii trebuie să o returneze cumpărătoarei.

Casa cu un etaj are o suprafață construită la sol de 87 mp și o suprafață construită desfășurată de 188,28 mp, iar terenul are 364 mp.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.