Pentru refuzul vaccinării, părinții vor putea fi amendați și cu 10.000 de lei

vaccinare
Foto: kfuhlert / pixabay.com

Vaccinarea nu va fi obligatorie în România, copiii urmând să fie vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul părinților. De asemenea, copiilor nevaccinați nu li se va interzice accesul în grădinițe și în școli, însă părinții care refuză să își vaccineze copiii vor putea fi amendați cu sume ce vor ajunge chiar și la 10.000 de lei, relatează hotnews.ro.

Potrivit proiectului de lege dezbătut luni, 2 martie, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, și care a fost obținut de hotnews.ro, părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării. În caz contrar, ei riscă să fie amendați cu sume între 1.000 și 10.000 de lei, în trepte, în funcție de numărul refuzurilor.

Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul respectiv.

Proiectul ar urma să intre la votul final în plen săptămâna viitoare. Camera Deputaților este cameră decizională, proiectul fiind deja votat anterior în Senat.

Potrivit sursei citate, deși mai multe voci au dorit ca vaccinarea să fie obligatorie, iar copiii nevaccinați să nu fie primiți în școli și grădinițe, s-a renunțat la această prevedere deoarece ea risca să fie neconstituțională și ar fi încălcat dreptul acestora la educație.

Pe de altă parte, și autoritățile locale riscă amenzi dacă nu vor asigura consilierea părinților care refuză vaccinarea (consilierea se face prin medicii de familie, prin medicii școlari și prin medicii din Direcțiile de Sănătate Publică).

În plus, există o situație în care accesul copiilor nevaccinați va fi interzis în școli și grădinițe: atunci când în comunitatea respectivă se manifestă o epidemie.

Legea mai prevede că autoritățile trebuie să asigure stocuri de vaccinuri pe cel puțin un an.

Iată care sunt categoriile de vaccinări recomandate pentru copii în proiectul legii vaccinării:

  • vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.Foto: kfuhlert / pixabay.com
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.