Palatul episcopal din Oradea, înainte și după incendiu | VIDEO

palatul episcopal din oradea
Foto: Captură YouTube Ovi D. Pop

Palatul episcopal din Oradea, una dintre cele mai frumoase clădiri din România, a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu violent care s-a declanșat în seara zilei de sâmbătă, 25 august.

În total, Palatul Episcopiei Greco-Catolice a ars pe o suprafață de 1.300 de metri pătrați, iar tavanul și un turn s-au prăbușit. Practic, din palatul episcopal din Oradea au rămas în picioare doar pereții exteriori.

Palatul episcopal din Oradea se afla în convervare, așadar nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Imaginile din dronă cu palatul episcopal din Oradea surprind amploarea dezastrului.

Acum, polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul incendiului de la Palatul Episcopal din Oradea, iar pompierii au început o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului.

Episcopia Greco-Catolică a anunțat că palatul episcopal din Oradea nu avea asigurare de incendiu. Pentru refacerea clădirii reprezentanții episcopiei au anunțat că vor încerca să apeleze la fonduri europene.

De asemenea, și Primăria Oradea va da o mână de ajutor și a anunțat că va începe o strângere de fonduri pentru refacerea palatului.

„Unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, Palatul Episcopal Greco-Catolic, emblemă a orașului, a fost distrus în mare măsură de un incendiu devastator în această seară. Întreg orașul este emoțional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante. Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide luni un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al orașului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic. Mulțumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana care au acționat în forță și cetățenilor pentru implicare”, a anunțat primăria într-un mesaj pe Facebook.

Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea from Darius Cornean on Vimeo.

Palatul episcopal din Oradea

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost ridicat între anii 1903-1905. Potrivit wikipedia.org, clădirea a fost edificată în stil eclectic, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905. Clădirea a fost edificată pe două niveluri: jos biblioteca, administrația și birouri, iar sus saloanele episcopale.

Arhitectural, palatul episcolat din Oradea este dominat de elemente neogotice. În 2007, fațada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus până acum niciunei renovări.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.