Pacienții cu diabet, cancer, boli cardiovasculare, neurologice – acces la analize în 5 zile de la solicitare, chiar dacă s-a epuizat plafonul

analize de sânge seringă
Foto: Antonio_Corigliano / pixabay.com

Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19 (după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare), precum și a pacienților diagnosticați cu cancer, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare sau boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării.

Pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Această măsură este prevăzută într-o ordonanță de urgență adoptată astăzi de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Actul normativ stabilește o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale.

Foto: Antonio_Corigliano / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.