Mărturie din Suceava: ”Se aud telefoanele sunând din sacii negri cu care sunt cărați morții”

Spitalul Județean de Urgență Suceava. Foto: Wikimedia Commons

Gianina Ursu, nepoata unui pacient în vârstă de 68 de ani care a murit luni dimineața la Spitalul Județean de Urgență din Suceava, a relatat pentru jurnaliștii de la G4Media.ro ce se întâmplă în spitalul care a devenit un focar de infecție cu coronavirus atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Pacientul fusese internat cu 4 zile în urmă, deoarece avea simptome de astm. El nu a fost testat pentru coronavirus. Familia așteaptă să afle rezultatul testelor făcute după moartea sa.

”Unchiul meu a murit dimineață la ora 5. Nu răspundea la telefon și familia a intrat în panică, nimeni nu știa nimic. Avem în famillie o doctoriță care a dat telefoane în tot spitalul și așa a aflat că e mort. A aflat de la morgă”, a povestit Gianina Ursu.

”Cu o zi în urmă, unchiul meu spunea familiei că din sacii negri cu care sunt transportați pacienții morți sună telefoanele. Erau rudele care sunau să afle ce se întâmplă cu ei. Unchiul meu a fost marcat de această imagine. În cele din urmă, și el a murit în spital”, a mai spus Gianina Ursu pentru sursa citată.

Ea nu își explică de ce a fost nevoie de zeci de telefoane pentru a afla situația pacientului internat, mai ales că unchiul său avea telefon la el, iar în fișa de internare era trecut numărul de telefon al familiei.

Rudele sale așteaptă acum rezultatul testului.

”Nu știm diagnosticul, familia e la morgă și așteaptă să îl poată lua, dar nu știm cât durează, sunt 20 de morți acolo”, a completat Gianina Ursu.

Câte cadre medicale s-au infectat în România

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost închis pentru dezinfecție în urmă cu câteva zile, după ce mai mulți medici și pacienți au contractat virusul SARS-CoV-2.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, până luni, 30 martie, 285 de cadre medicale și de angajați auxiliari din spitalele din România fuseseră infectați cu noul corinavirus:

– 91 de medici
– 90 de asistenți medicali
– 26 de infirmiere
– 8 îngrijitoare
– 70 de persoane din personalul auxiliar

Dintre aceștia, 181 sunt din județul Suceava: 43 de medici, 70 de asistente, 20 de infirmiere, 7 îngrijitoare și 41 de angajați din personalul auxiliar.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.