Lupul va fi reintrodus în Munții Măcinului după 40 de ani. Care este motivul

lup
Foto: 12019 / pixabay.com

Membrii Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Măcinului au decis reintroducerea lupului în parc, anunță Agenția de presă RADOR, citată de G4media.ro.

Decizia de reintroducere a fost luată în baza unei evaluări prezentate de specialişti români şi olandezi ai fundaţiei Rewilding Europe.

Vor fi introduși 5-6 lupi din zona Vrancei, inclusiv o femelă alfa și un mascul alfa. Unul dintre scopurile proiectului este de a inhiba reproducerea șacalilor, deoarece populaţia din comunităţile învecinate parcului reclamă înmulțirea exemplarelor de șacali.

Vor fi instalate și garduri electrice, iar unde va fi nevoie se vor acorda compensaţii pentru prejudiciile aduse de lupi animalelor domestice.

Lupul a existat în zonă până în anii ’80. Organizaţia Rewilding Europe va depune în luna martie a anului viitor o cerere de finanţare pentru realizarea proiectului de readaptare a lupului în PNMM.

În România trăiesc aproximativ 2.500 – 3.000 de exemplare de lupi cenușii (Canis lupus).

Masculii cântăresc, în medie, 43-45 de kilograme, iar femelele 36-39 de kilograme. Iarna, blana lupului este gri în cea mai mare parte, dar pot apărea și cazuri când aceasta este aproape albă, roșie, maro sau neagră.

Lungimea masculilor adulți este, în medie, de 105-160 de cm, iar înălțimea la greabăn de 80-85 de cm.

Lupul cenușiu poate atinge viteze de 55-70 de km/h și poate sări 5 metri în lungime.

Foto: 12019 / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Animale sălbatice din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.