Idei de afaceri. Lavanda, profit de 8000 de euro la hectar

Puteți pune lavanda pe lista cu idei de afaceri FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
Puteți pune lavanda pe lista cu idei de afaceri FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Agricultorii au început să devină tot mai interesați, în ultimii ani, să-și înființeze o plantație de lavandă. Cei care își fac acum lista de idei de afaceri pe care să le demareze și s-au gândit la o plantație de lavandă trebuie să știe că la un hectar se poate face un profit de aproximativ 8.000 de euro. În România, afacerile cu „aurul mov” se încep de obicei pe suprafețe mai mici de cultivare.

Pentru a fi siguri că terenul pe care îl aveți se pretează la o astfel de cultură, e bine să plantați lavandă pe o suprafață de test. Lavanda se poate cultiva atât toamna cât și primăvara.

Înființarea unui hectar costă în jur de 8.000 de euro, iar exploatarea se face până la 18 ani. De asemenea, potrivit celor care au experiență cu plantațiile de lavandă, cheltuielile de întreținere sunt minime.

Dacă o plantație de lavandă este pe lista voastră de idei de afaceri, trebuie să știți că puteți să obțineți finanțare prin fonduri europene.

De asemenea, trebuie să știți că puteți trece pe lista de afaceri și un punct de prelucrarea producției de lavandă, întrucât astfel de proiecte obțin punctaje mai mari și pot obține fonduri importante.

Idei de afaceri. Ce se face din lavandă

În ceea ce privește prelucrarea lavandei, din aceasta se pot face mai multe produse. Unul dintre acestea este uleiul de lavandă, care se realizează din florile plantei prin distilare. O sticluță de 10 mililitri se vinde cu aproximativ 20 de lei.

Un alt produs din lavandă este tinctura, care se obține prin măcinarea lavandei uscate, care se lasă în alcool. O sticluță de 50 de mililitri cu lichidul rezultate costă în jur de 15 lei.

Din lavandă se mai poate produce și oțet, prin procedee asemănătoare ca în cazul tincturii. O sticluță de 50 de mililitri costă în jur de 20 de lei.

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com