Guvernatorul Deltei spune că Pădurea Letea e afectată de cai: „Peste 2.000 de copaci au fost distruși”

pădurea letea
Foto: Captură video Filmări aeriene Constanța (YouTube)

Pădurea Letea este afectată de caii crescuţi în libertate în Delta Dunării, a anunţat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Gabriel Marinov, potrivit Agerpres.ro.

„Peste 2.000 de exemplare de copaci din pădurea Letea au fost distruse de aceşti cai. Noi am făcut tot ce am putut de-a lungul anilor pentru ca pădurea să fie păzită de aceşti cai. Din pădurea Caraorman au fost eliminate toate rumegătoarele mari, iar azi nu mai avem probleme cu ele”, a declarat guvernatorul Gabriel Marinov.

Pădurea Caraorman a fost împrejmuită pentru ca animalele să nu mai poată intra. Ea se află tot în Delta Dunării, însă la sud-vest față de Pădurea Letea, dincolo de brațul Sulina.

„Administratorul şi unitatea administrativ-teritorială sunt responsabili de daunele produse de cai”, a mai spus guvernatorul RBDD.

Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa

Pădurea Letea este o arie protejată de interes național, situată în județul Tulcea, pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România, fiind totodată și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, potrivit Wikipedia.org.

Ea începe din nordul satului Letea și se întinde pe o suprafață de peste 5.200 de hectare, din care peste 2.800 de hectare se află în categoria zonelor strict protejate, fiind în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când pădurea a fost pusă sub ocrotire.

Depunerile de pe Grindul Letea s-au format deasupra unei vechi câmpii de loess. Relieful este o alternanță de dune și depresiuni alungite (numite japșe) ce leagă interiorul Grindului Letea cu restul apelor Dunării. Majoritatea japșelor sunt astăzi colmatate și acoperite de nisip.

Pădurile sunt așezate în fâșii înguste uneori de câțiva zeci de metri, și conțin plop alb și cenușiu, stejar pedunculat și brumăriu, frasin comun, frasin pufos, anin negru, salcie.

Stejarii seculari ajung uneori la diametre de peste 2 metri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.