Fonduri europene de 8,8 mil.euro pentru procesarea fructelor

Fonduri europene de 8,8 mil. euro pentru procesarea fructelor și marketing pomicol sursa foto: gardenmarket.ro

Cei care vor să acceseze fonduri europene pentru procesarea fructelor sau marketingul produselor din sectorul pomicol au la dispoziție, în acest an, o sumă de 8,8 milioane de euro.

Și asta în timp ce pentru perioada 2014 -2020, fondurile europene disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se ridică la 35,2 de milioane de euro, potrivit datelor publicate pe siteul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), citate de agerpres.ro.

Fondurile europene de 8,8 milioane de euro pot fi accesate pe submăsura 4.2a “Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” care se încadrează în măsura 4 „Investiții în active fizice” din PNDR. Această submăsură contribuie la domeniul de intervenție (DI) 3A “Îmbunătățirea competitivității producătorilor primari”, printr-o mai bună integrare a acestora în lanțul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea pe piețele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare, a grupurilor de producători și organizațiilor interprofesionale.

De asemenea, submăsura are și domeniul DI 6A “Facilitarea diversificării”, a înființării și a dezvoltării de întreprinderi mici și a creării de locuri de muncă.

Potrivit Ghidul Solicitantului pentru submăsura 4.2, varianta consultativă, contribuția publică totală aferentă sesiunii anuale 2015 (compusă din contribuția Guvernului României și contribuția Uniunii Europene) este pe DI 3A de 3,522 milioane de euro în 2015, iar alocarea pe perioada 2014-2020 de 14,09 milioane de euro, în timp ce pe DI 6A, alocarea din acest an se ridică la 5,28 milioane de euro, iar pentru 2014-2020 la 21,13 milioane de euro.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității agroalimentare și integrarea producției naționale în lanțuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: