Cum au salvat elvețienii livada legendară de la Mălâncrav

Mere în livada de la Mălâncrav sursa foto:livadamalancrav.ro

Fundația patronată de Prințul Charles în România, Mihai Eminescu Trust, a derulat un proiect prin care a salvat de la dispariție livada legendară de mere, din Mălâncrav.

Cei de la Mihai Eminescu Trust, împreună cu Fundația elvețiană SAVE, au derulat în perioada iunie 2013 — mai 2015, în satul Mălâncrav, comuna Laslea, proiectul “Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe”, proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Valoarea finanțării elvețiene este de 220.319,48 CHF, iar a cofinanțării din partea Fundației MET de 30.000 CHF.

“Inițiativa a pornit din dorința de a salva livada legendară din Mălâncrav de la dispariție, dar și din dorința de a dezvolta economia locală astfel încât localnicii să aibă o șansă în plus pentru a obține venituri” , au anunțat reprezentanții Fundației Mihai Eminescu, prin intermediul unui comunicat.

Proiectul își propune valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi și a practicilor agricole tradiționale ca activități durabile generatoare de venit pentru comunitățile rurale. Pe parcursul desfășurării activităților, echipa fundației a fost preocupată de implicarea comunității locale, oferind sătenilor oportunitatea de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare practicării pomiculturii tradiționale.

Pentru a extinde cunoștințele în pomicultură au avut loc schimburi de experiență între experții și fermierii elvețieni și români, rezultând crearea unei liste a soiurilor autohtone de pomi fructiferi din Transilvania și realizarea unei livezi demonstrative.

Livada demonstrativă din Mălâncrav servește ca loc pentru instruirea localnicilor în tehnici de altoire și pomicultură, și dezvoltă capacitatea acestora de a practica agricultura tradițională.

O altă activitate a proiectului a fost educarea copiilor din mediul rural. În acest sens, o replică a livezii demonstrative a fost creată în vecinătatea școlii gimnaziale din Homorod (jud. Brașov), unde elevii au plantat pomi fructiferi și sunt responsabili pentru îngrijirea lor.

Activitățile inițiate prin acest proiect vor fi continuate de Asociația “Livezile Transilvaniei” care are ca scop conservarea și perpetuarea soiurilor tradiționale de pomi din Transilvania, consolidare cunoștințelor tradiționale de pomicultură, promovarea produselor ecologice și tradiționale din România și responsabilizarea civică.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: