Persoanele cu dizabilități, date afară. Guvernul desființează centrele rezidențiale

Măsură fără precedent a Guvernului. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că începe procesul de dezinstituţionalizare a celor 17.000 de persoane cu dizabilităţi, aflate în centre rezidenţiale.

Plumb a spus că aceste centre nu vor mai fi finanţate, iar persoanele vor fi date în îngrijire în cadrul familiei.

„Astăzi marcăm asumarea începerii unei reforme structurale de calitate, care are în centru persoana cu dizabilităţi. Mai precis, trecem de la nişte principii care funcţionau până acum, acelea care folosesc instituţii, sisteme, la politici moderne, europene, care folosesc principii noi cum ar fi comunitate, grijă şi normalitate. Începem, folosind fondurile europene, procesul de dezinstituţionalizarte a celor 17 mii de personae cu dizabilităţi care, în momentul de faţă, trăiesc în centre rezidenţiale, dintr-un număr de aproximativ 735 mii de persoane cu dizabilităţi. Analizăm, împreună cu autorităţile locale, ONG-uri, modalitatea prin care să demarăm proiecte-pilot şi ne-am gândit la două proiecte-pilot în două judeţe, prin care aceste centre rezidenţiale să fie transformate în adevăraţi furnizori de servicii sociale, care să răspundă nevoile persoanelor de dizabilităţi”, a spus ministrul Plumb, citată de realitatea.net.

Ministrul Muncii a mai spus că doreşte scoaterea acestor pesoane cu dizabilităţi din centre şi trecerea lor spre îngrijire în cadrul familiei.

„Noi vrem să scoatem personale cu dizabilităţi, să le ducem spre îngrijire în cadrul familiei. Sunt 17 mii de astfel de persoane care trăiesc în astfel de centre”, a adăugat Plumb.

 

Recomandările editorilor GreatNews: