DNA, mesaj de avertizare publicat pe site: „Instituție în pericol”

mesaj dna site blocare
Mesajul publicat de DNA pe siteul propriu

Cei care intră pe siteul Direcției Naționale Anticorupție în aceste zile sunt întâmpinați de un mesaj de avertizare ce acoperă întregul ecran al calculatorului.

Mesajul este următorul: „DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019 Combatarea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”.

Ieri, 26 februarie, procurorii DNA s-au întrunit în adunare generală și au stabilit că:

– modificările aduse prin OUG 7 conțin prevederi neconstituționale, care vor duce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv a DNA

– susțin demersul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG 7

– vor transmite o scrisoare deschisă către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7, delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă.

DNA a criticat acest aspect încă de la apariția ordonanței: „Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii șefi secție și nu vor putea fi trași la răspundere autorii de fapte penale. Concret, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor. În mod real, indiferent ce procedură de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019”.

„Precizăm că, între alte atribuții pe care le are, procurorul şef secţie conduce şi controlează activitatea întregului personal din cadrul secției, verifică rechizitoriile întocmite de procurorii din subordine (inclusiv cele întocmite de procurorii şefi ai serviciilor teritoriale), soluționează plângerile formulate împotriva măsurilor procesuale luate și a soluțiilor dispuse de procurori. În plus, procurorul șef al Secţiei judiciare sprijină pregătirea temeinică a procurorilor pentru şedinţele de judecată şi poate participa chiar acesta la judecarea cauzelor în care instanţa a fost învestită de DNA prin rechizitoriu”, mai arătau procurorii DNA.

DNA a criticat și faptul că ordonanța lui Tudorel Toader a introdus posibilitatea eliberării din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație: „În lipsa unor garanții privind modul în care se poate exercita această atribuție de către secțiile CSM, se aduce atingere independenței magistraților, care pot fi supuși unor forme de presiune în acest mod”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.