De ce a fost exclus din magistratură procurorul Mircea Negulescu

Mircea Negulescu. Foto: Observatorul Prahovean
Mircea Negulescu. Foto: Observatorul Prahovean

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât excluderea executorie, dar nu și definitivă, a procurorului DNA Mircea Negulescu, omul care a instrumentat, printre altele, dosarele lui Vasile Blaga, Sebastian Ghiță și Victor Ponta.

Inspecția Judiciară a deschis trei dosare față de procurorul Negulescu. CSM a luat decizia de excludere a acestuia pe fondul a cinci din cele șapte acuzații de abateri disciplinare aduse de Inspecția Judiciară.

Negulescu își dăduse demisia din cadrul DNA Ploiești la începutul anului trecut, dar a revenit apoi la Parchetul Câmpina. El a fost suspendat imediat după ce au fost deschise dosarele disciplinare împotriva sa.

Secţia pentru procurori a CSM a dispus, în urmă cu aproape un an, sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar, a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz și a avut un limbaj care poate contraria şi indigna.

Mircea Negulescu a ajuns în cadrul DNA Ploiești, după ce a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Procurorul este responsabil pentru anchetarea dosarului de evaziune fiscală în care au fost trimiși în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu și numeroși oameni de afaceri care au primit contracte din partea Consiliului Județean Prahova. Prejudiciul în acest caz este estimat la 35 de milioane de euro.