Ce au descoperit medicii în creierul unui bărbat care suferea de migrene frecvente

creier
Foto: Captură YouTube (Hopelab)

Un bărbat din SUA care suferea de migrene frecvente a descoperit că avea larve de tenie în creier, probabil legate de consumul de carne de porc insuficient gătită, relatează BBC.

Bărbatul de 52 de ani a mers la medic după ce migrenele de care suferea s-au agravat, iar pastilele obișnuite pe care le lua nu au mai funcționat.

În urma investigațiilor imagistice realizate, în creierul bărbatului s-au găsit chisturi larvare de tenie, care provoacă cisticercoză. Medicii cred că el s-a infectat deoarece a consumat carne de porc gătită insuficient.

Cisticercoza este un tip de infecție cauzată de larvele parazitului Taenia solium (T. solium), cunoscut și sub denumirea de tenia porcină, care poate duce la dezvoltarea chisturilor (cisticercii) în creier. Cineva cu o tenie se poate infecta cu ouă de tenie, un proces cunoscut sub numele de autoinfecție, după ce acestea sunt eliminate în urma procesului digestiv.

Potrivit medicilor, care au detaliat cazul în „American Journal of Case Report”, consumul de carne de porc insuficient gătită nu poate provoca în mod direct cisticercoză. Ei sunt de părere că cisticercoza bărbatului a apărut prin autoinfecție, după „spălarea necorespunzătoare a mâinilor”.

Pacientul a fost tratat cu medicamente antiparazitare și antiinflamatoare și s-a vindecat complet.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), larvele de tenie „intră în țesuturi precum mușchii și creierul și formează chisturi. Când chisturile se formează în creier, afecțiunea se numește neurocisticercoză”.

„Oamenii fac cisticercoză atunci când înghit ouăle de T. solium care ajung în fecalele unui om ce are o tenie (în organism – n.r.)”, mai notează CDC.

Ouăle de tenia sunt răspândite „prin alimente, apă sau suprafețe contaminate cu fecale”. „Oamenii înghit ouăle atunci când mănâncă alimente contaminate sau își pun degetele contaminate în gură”.

Cele mai ridicate rate ale afecțiunii sunt în America Latină, Asia și Africa, în special în zonele rurale, unde porcii – purtătorii de tenie porcină – au voie să se plimbe liber, iar practicile de igienă și siguranță alimentară sunt slabe.

Oamenii sunt cei mai expuși riscului de astfel de infecții prin spălarea necorespunzătoare a mâinilor sau prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.