Câte calorii are piperul negru, alb, verde, roșu. Cum se obțin

câte calorii are piperul negru roșu alb verde
Foto: vwald / pixabay.com

Piperul este unul dintre cele mai utilizate condimente din lume. Din acest articol vei afla câte calorii are piperul.

Din ce se obține piperul

Există numeroase tipuri de piper: negru, alb, roșu sau verde. Însă toate provin din fructele plantei Piper nigrum (piperul negru). Fructele plantei sunt mici (au un diametru de circa 5 mm la maturitate).

La maturitate, culoarea fructelor de piper este roșu închis. În fiecare fruct se află o singură sămânță. Fructele sunt uscate și măcinate pentru a obține piperul folosit pe post de condiment.

De ce e iute piperul

Piperul negru este originar din India, de pe coasta Malabar a subcontinentului indian (aflată în sud-vest).

Pudra obținută din fructele piperului este iute datorită substanței numite piperină, diferită de capsaicina care se regăsește în ardeiul iute.

Haideți să vedem cum se obține fiecare tip de piper și câte calorii are piperul.

Cum se obține piperul negru

Piperul negru este obținut din fructul încă verde, necopt, al plantei de piper. Fructele sunt fierte pentru scurt timp în apă caldă, atât pentru a le curăța, cât și pentru a le pregăti pentru a fi uscate. Prin fierbere și uscare, fructele capătă o culoare negră. Apoi, ele sunt măcinate.

Câte calorii are piperul negru

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de piper negru conțin 251 de calorii. Însă, de regulă, nu folosim foarte mult piper când gătim, așa că numărul de calorii rămâne neglijabil. Și dacă am folosi 5 grame de piper (care deja e o cantitate exagerată), numărul de calorii ar fi de doar 12-13 calorii.

Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de piper negru sunt următoarele:

  • 10,4 grame de proteine
  • 3,26 grame de lipide
  • 64 de grame de carbohidrați
  • 25,3 grame de fibre
  • 0,64 grame de zaharuri
  • 443 de grame de calciu
  • 9,71 grame de fier
  • 171 de grame de magneziu

Câte calorii are piperul negru – 100 de grame

  • 158 de grame de fosfor
  • 1330 de grame de potasiu
  • 20 de mg de sodiu
  • 1,19 mg de zinc
  • 4,9 µg de seleniu
  • 0 mg de vitamina C
  • 0,108 mg de tiamină (vitamina B1)
  • 0,18 mg de riboflavină (vitamina B2)
  • 1,14 mg de niacină (vitamina B3)
  • 0,291 mg de vitamina B6
  • 547 IU de vitamina A
  • 164 µg de vitamina K
piper negru
Foto: ka_re / pixabay.com

Cum se obține piperul alb

Spre deosebire de piperul negru, piperul alb este produs doar din semințele frunctului copt al plantei de piper, după ce pielea închisă la culoare și pulpa fructului de piper au fost îndepărtate, potrivit Wikipedia.org. Acest rezultat se obține prin înmuiere.

Astfel, fructele coapte, roșii, de piper, sunt înmuiate în apă timp de o săptămâna, interval în care pulpa fructelor se descompune. Fructele sunt apoi frecate până când rămășițele fructelor sunt îndepărtate și rămân doar semințele, care sunt uscate.

Câte calorii are piperul alb

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de piper alb conțin mai multe calorii decât 100 de grame de piper negru. Mai exact 100 de grame de piper alb au 296 de calorii.

Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de piper alb sunt următoarele:

  • 10,4 grame de proteine
  • 2,12 grame de lipide
  • 68,6 grame de carbohidrați
  • 26,2 grame de fibre
  • 265 grame de mg de calciu
  • 14,3 mg de fier
  • 90 mg de magneziu
  • 176 mg de fosfor
  • 73 mg de potasiu
  • 5 mg de sodiu

Câte calorii are piperul alb – 100 de grame

  • 1,13 mg de zinc
  • 3,1 µg de seleniu
  • 21 mg de vitamina C
  • 0,022 mg de tiamină (vitamina B1)
  • 0,126 mg de riboflavină (vitamina B2)
  • 0,212 mg de niacină (vitamina B3)
  • 0,1 mg de vitamina B6

Cum se obține piperul verde

Precum piperul negru, piperul verde este obținut din fructele crude, încă necoapte. Odată uscate, fructele sunt tratate în așa fel încât să păstreze culoarea verde (cu ajutorul dioxidului de sulf, al conservării sau al uscării prin frig). Numărul de calorii este similar cu cel al piperului negru.

câte calorii are piperul negru roșu alb verde
Foto: Daria-Yakovleva / pixabay.com

Cum se obține piperul roșu

În ceea ce privește piperul roșu, acesta se obține din fructele coapte. Când este uscat se folosesc aceleași tehnici precum în cazul piperului verde pentru a-i păstra culoarea roșie.

Câte calorii are piperul roșu

Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, piperul roșu are și mai multe calorii decât cel negru sau alb. Acesta conține 318 calorii la suta de grame.

Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame sunt următoarele:

  • 12 grame de proteine
  • 17,3 grame de lipide
  • 56,6 grame de carbohidrați
  • 27,2 grame de fibre
  • 10,3 grame de zaharuri
  • 148 mg de calciu
  • 7,8 mg de fier
  • 152 mg de magneziu
  • 293 mg de fosfor
  • 2010 mg de potasiu
  • 30 mg de sodiu

Câte calorii are piperul roșu – 100 de grame

  • 2,48 mg de zinc
  • 8,8 µg de seleniu
  • 76,4 mg de vitamina C
  • 0,328 mg de tiamină (vitamina B1)
  • 0,919 mg de riboflavină (vitamina B2)
  • 8,7 mg de niacină (vitamian B3)
  • 2,45 mg de vitamina B6
  • 2080 µg de vitamina A
  • 29,8 mg de vitamina E
  • 80,3 µg de vitamina K

Foto: vwald / Daria-Yakovleva / ka_re / pixabay.com

Dacă acest articol despre câte calorii are piperul vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Câte calorii are sarea. Comparație cu 100 de grame de zahăr

Câte calorii au murăturile. Castraveți, gogoșari, gogonele, varză

Câte calorii au ridichile roșii, albe, orientale. 100 de grame

Câte calorii are sucul de mere Santal, Granini, Tedi, Pfanner

Câte calorii are sucul de portocale Fanta, Mirinda, Cappy, Santal

Ketchup calorii 100 grame: dulce sau iute. Tomi, Heinz, Hellmann’s

Câte calorii are maioneza cu ou, vegană, vegetală sau light

Câte calorii are turta dulce simplă, cu nucă, scorțișoară, bezea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.