Câte calorii are sarea. Comparație cu 100 de grame de zahăr

câte calorii are sarea
Foto: mkupiec7 / pixabay.com

Poate că v-ați întrebat de multe ori câte calorii are sarea. Alături de zahăr, sarea este cel mai utilizat condiment din lume.

Spre deosebire de zahăr, care are circa 400 de calorii la suta de grame, sarea nu conține calorii. 100 de grame de sare au 0 calorii.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de sare

Ce conține, atunci, sarea? Deși nu are grăsimi, proteine, fibre sau zaharuri (motiv pentru care are 0 calorii), sarea conține minerale foarte utile pentru organism.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de sare conțin:

  • 0,2 grame de apă
  • 24 de mg de calciu
  • 0,33 mg de fier
  • 1 mg de magneziu
  • 8 mg de potasiu
  • 38800 mg de sodiu (adică 38,8 grame de sodiu)
  • 0,1 mg de zinc
  • 0,1 µg de seleniu

Câte calorii are sarea – efectele asupra sănătății

Sarea este un nutrient esențial pentru sănătatea umană, având un rol important în multe procese biologice. Însă consumul excesiv de sare poate crește riscul de boli cardiovasculare precum hipertensiunea, atât la copii, cât și la adulți.

Efectele sării asupra sănătății au fost amplu studiate. La ora actuală, numeroase organizații de sănătate din lume recomandă reducerea consumului de mâncăruri sărate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult să consume maximum 2.000 de miligrame de sodiu pe zi (adică 2 grame de sodiu pe zi), echivalentul a 5 grame de sare pe zi.

Câte calorii are sarea – cantitatea maximă de sodiu

În SUA, recomandarea autorităților din domeniul sănătății este de maximum 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Însă, în medie, americanii consumă circa 3.400 de miligrame pe zi.

Prin urmare, chiar dacă sarea are 0 calorii, este bine să reduci consumul de sare. Iată câteva sfaturi de la Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) referitoare la cum poate fi redus consumul zilnic de sare:

  1. Citește etichetele produselor și alege alimente astfel încât să nu depășești 2.000-2.300 de miligrame de sodiu pe zi
  2. Pregătește-ți singur mâncarea atunci când este posibil
  3. Folosește alte condimente în afară de sare pentru a da aromă și savoare mâncării
  4. Cumpără produse proaspete mai degrabă decât procesate
  5. Cumpără legume proaspete sau legume la conservă care nu au sare adăugată
câte calorii are sarea
Foto: Bru-nO / pixabay.com

Cum reduci sodiul din alimentație

  1. Spală legumele la conservă înainte de a le consuma pentru a elimina o bună parte din sodiu
  2. Alege gustări care nu conțin sare (nuci, semințe, alune sau covrigei care nu au sare)
  3. Alege condimente fără sodiu sau cu conținut redus de sodiu; pentru dressingul salatelor folosește ulei și oțet în loc de dressingurile gata preparate vândute în comerț
  4. Mănâncă porții mai mici
  5. Dacă mănânci la restaurant, cere ca mâncarea să fie preparată fără sare

Ce este sarea

Odată ce am aflat câte calorii are sarea, haideți să aflăm alte câteva lucruri foarte interesante despre sare.

Sarea, numită popular sare de bucătărie, este un mineral compus în cea mai mare parte din clorură de sodiu (NaCl). Clorura de sodiu este un compus chimic ce aparține unei clase mai largi de substanțe numite săruri. În natură, clorura de sodiu se găsește sub formă de sare gemă (halit), o rocă sedimentară ce conține clorură naturală de sodiu (natriu) cristalizată în sistemul cubic, potrivit Wikipedia.org.

De asemenea, sarea este prezentă în cantități uriașe în apa de mare sau de ocean. Apa de mare are circa 35 de grame de sare la 1 litru, adică o salinitate de 3,5%.

Câte calorii are sarea – lucruri inedite despre sare

Este interesant de menționat că, în ceea ce privește exploatarea sării, cele mai vechi situri care atestă această activitate umană se află pe actualul teritoriu al României și datează din jurul anului 6.000 î.Hr., potrivit Wikipedia.org.

Cele mai vechi dovezi arheologice din lume ce atestă exploatarea sării sunt din două situri din Moldova Subcarpatică, Lunca și Țolici, unde s-au găsit vestigii de acum opt milenii (6.050 î. Hr. pentru Lunca), notează hotnews.ro.

Dovezi arheologice cam din aceeași perioadă s-au descoperit și în China. De asemenea, sarea era foarte prețuită de greci, romani, evrei, bizantini, hitiți, egipteni și indieni. Dincolo de faptul că sarea dădea gust unor mâncăruri fade, ea era folosită și pentru conservarea alimentelor.

În prezent, sarea este procesată din sarea de mină (din saline) sau din apa de mare, prin evaporarea acesteia.

Foto: mkupiec7 / Bru-nO / pixabay.com

Dacă acest articol despre câte calorii are sarea vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Câte calorii au murăturile. Castraveți, gogoșari, gogonele, varză

Câte calorii au ridichile roșii, albe, orientale. 100 de grame

Câte calorii are sucul de mere Santal, Granini, Tedi, Pfanner

Câte calorii are sucul de portocale Fanta, Mirinda, Cappy, Santal

Ketchup calorii 100 grame: dulce sau iute. Tomi, Heinz, Hellmann’s

Câte calorii are maioneza cu ou, vegană, vegetală sau light

Câte calorii are turta dulce simplă, cu nucă, scorțișoară, bezea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.