Cât valorează algele de pe malul românesc al Mării Negre?

Foto: Pixabay

Dacă ar fi recoltate și procesate, algele din Marea Neagră ar putea aduce profituri mari.

Specialiștii de la Institutul Național „Grigore Antipa” spun că algele din apele românești pot fi folosite la prepararea produselor cosmetice, potrivit Știrile Pro TV. Cum românii aruncă algele la gunoi, industria românească le importă din China.

Patru din cele șase tipuri de alge din Marea Neagră sunt comestibile și pot fi folosite în industria farmaceutică și în cea a cosmeticelor.

Germania procesează anual 150.000 de tone de alge marine. Afacerea e estimată la o jumătate de miliard de euro. În România au fost colectate în acest an doar 9.000 de tone.

Algele din Marea Neagră, o afacere uriașă

”Algele conţin în toate componentele organismului importante valori nutritive, săruri, azot şi fosfor şi componente active care unele dintre ele pot fi extrase şi utilizate în industria farmaceutică. Agarul este o componentă folosită în industria farmaceutică. În multe locuri din lume este folosită ca îngrăşământ în agricultură”, spune Simion Nicolae, directorul Institutului Grigore Antipa Constanța, pentru sursa citată.

Algele pot fi transformate și într-un excelent îngrășământ agricol.

Mai mult, restaurantele cu specific mediteranean şi asiatic din România oferă preparate cu alge marine, bineînțeles importate, la prețuri foarte mari.

Există totuși și câteva proiecte de exploatare a algelor din Marea Neagră:

“Am primit finanţare pentru un proiect de valorificare a masei algale de la Marea Neagră pentru domeniul farmaceutic şi agricol, în speţă pentru obţinerea de fertilizatori şi regeneratori, preparate farmaceutice topice de uz extrem de tip creme, unguente”, a spus profesorul universitar Tincuța Negreanu.