Cantități mici de radiații au fost detectate în Finlanda

FOTO: chriswanders/Pixabay.com
FOTO: chriswanders/Pixabay.com

Autoritățile finlandeze transmit că mici cantități de izotopi radioactivi au fost detectați în aer, la Kotka, în sud-estul Finlandei. De asemenea, specialiștii finlandezi mai precizează că aceste cantități nu prezintă un risc pentru oameni și că sunt „destul de normale”.

„Radiația observată nu are niciun impact asupra mediului sau asupra sănătății oamenilor pentru că această concentrație este foarte redusă.

Mici cantități de zirconiu și niobiu pot să scape în aer, de exemplu, din combustibilul de la o centrală nucleară în timpul unor lucrări de mentenanță”, a anunțat autoritatea finlandeză care se ocupă de probleme legate de radiație și energie nucleară.

În timpul colectării eșantioanelor contaminate, curenții de aer veneau spre Kotka de la est și de la sud-est, însă sursa radiației descoperite rămâne încă necunoscută.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.