Bucureștiul a rămas fără spații de carantină. Toate sunt ocupate

coronavirus carantină
Foto: Captură Digi24 / qimono / pixabay.com

Aurelian Bădulescu, viceprimarul capitalei, a anunțat că Bucureștiul a rămas fără spații de carantină, toate cele 300 de locuri fiind ocupate în acest moment.

Reprezentantul Primăriei Municipiului București a învinovățit Guvernul deoarece nu ia măsuri urgente pentru găsirea unei soluții.

„Încă din cursul zilei de alaltăieri Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a solicitat, prin intermediul Prefecturii, alocarea de fonduri în vederea închirierii de noi spații, în vederea organizării de noi centre de carantină, deoarece primăriile municipiului București și Primăria Capitalei au consumat locurile care erau prevăzute pentru acest tip de carantinări. Până în acest moment nu am primit un răspuns de la Guvernul României, motiv pentru care ne aflăm în imposibilitate să demarăm contractarea acestor servicii”, a declarat Aurelian Bădulescu la postul de televiziune Digi 24.

El a mai spus că în București au intrat ieri peste 11.000 de persoane, dintre care 2.000 din zona roșie.

„Până acum, noi am carantinat undeva la 300 de persoane. Din acest moment noi nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituționalizată pe nimeni pentru că în procedura pe care a adoptat-o până la acest moment Comitetul Național nu a prevăzut această resursă financiară. Guvernul a refuzat aplicarea OUG 21 care permite cheltuială pentru astfel de situații de la nivelul primăriilor. Pentru a nu da dovadă că se împleticește și nu face față situației a păstrat acest instrument la dumnealor, eu neputând să fac această cheltuială. Nici Primăria Municipiului București și nici primăriile de sector”, a mai afirmat viceprimarul capitalei.

El a mai spus că, acum, în punctele de triaj de la Otopeni se așteaptă și câte 4-5 ore.

Bădulescu a explicat că nu orice clădire poate fi transformată în spațiu pentru carantină. De exemplu, o sală de sport nu poate fi transformată în spațiu pentru carantină deoarece în astfel de spații se stă maximum câte 2 în cameră. De asemenea, spațiile trebuie să fie avizate de Direcția de Sănătate Publică.

Hotelurile, posibilă soluție

Viceprimarul a mai precizat că Primăria București a încercat să ia legătura cu unele hoteluri pentru a vedea dacă pot pune oameni în carantină în camerele hotelurilor, însă demersurile s-au blocat deoarece autoritățile locale nu pot face plățile aferente: „Ne-am dus la hoteluri, dar hotelurile spun „dați-ne banii, spuneți cât ați alocat pe un om”. Ori Guvernul, în procedură, nu a indicat aceste sume de bani. Eu nu pot să plătesc din casierie cum aș plăti de acasă”.

Până în acest moment, în București au fost confirmate 24 de cazuri de coronavirus.

Foto: Captură Digi24 / qimono / pixabay.com