Aveți voie să vă duceți soțul sau soția cu mașina la serviciu? Răspunsul Poliției

poliția polițist
FOTO: MAI/Facebook

În ultimul timp, probabil că mulți dintre români și-au pus întrebarea dacă își pot duce soțul sau soția cu mașina la serviciu.

Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Poliția Română oferă un răspuns la această întrebare.

Iată răspunsul:

Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

O astfel de situație (transportul soției / soțului cu mașina la serviciu – n.r.) ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc).

Așadar, este posibil, însă doar în anumite situații.

Modelul pentru declarația pe propria răspundere poate fi descărcat de pe siteul stirioficiale.ro, lansat de Guvern pe timpul pandemiei de coronavirus.

Declarația pe propria răspundere trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, data nașterii, adresa unde persoana locuiește în prezent, indiferent dacă este identică sau nu cu cea menționată în actul de identitate, locul / locurile deplasării și motivul deplasării.

În cazul transportului soțului / soției la serviciu se va bifa motivul 4 (motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea unui minor / copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

Declarația mai trebuie să conțină data și semnătura (de mână).