Avertizare meteo de vijelii în aproape toată țara

Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

România se află astăzi, aproape în totalitate, sub avertizare de instabilitate atmosferică. Sunt așteptate furtuni puternice în centul și sud-estul țării.

Vești proaste pentru românii aflați pe litoral, dar și pentru cei care au ales muntele drept destinație de vacanță.

Până diseară, la ora 22:00, în zonele montane, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii au emis și un cod galben de vânt. În nord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale, în general, între 55 și 75 km/h.

Foto: meteoromania.ro

Cod portocaliu de vreme rea

În sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei,vor fi intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Avertizarea meteo este valabilă până la ora 22:00.

Meteorologii au emis, astăzi, și o avertizare nowcasting Cod roşu de furtună ce vizează cinci localităţi din judeţul Bacău: Comăneşti, Dărmăneşti, Dofteana, Asău şi Agăş. În doar o oră, în această zonă judeţului Bacău s-au cumulat cantităţi de apă de 50 l/mp.