Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă

teodosie arhiepiscopul tomisului
Foto: arhiepiscopiatomisului.ro

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni: mărturie mincinoasă, inducere în eroare a organelor judiciare și abuz în serviciu în formă continuată.

La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) în valoare de 1,4 milioane de lei.

„În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016”, se arată într-un comunicat al DNA.

„Concret în cuprinsul sesizării, inculpatul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective”, continuă comunicatul.

Procurorii mai arată că, în perioada noiembrie – decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, arhiepiscopul Tomisului, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale, a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.

Arhiepiscopul Tomisului este judecat și în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene de 1,4 milioane de lei. El este judecat fără nicio măsură preventivă.

RISE Project: Liviu Dragnea e anchetat în Brazilia pentru „portocale”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.