Se deschide primul restaurant subacvatic din Europa

Așa va arăta restaurantul subacvatic din Norvegia. Foto: SNØHETTA
Așa va arăta restaurantul subacvatic din Norvegia. Foto: SNØHETTA

Într-un sat de pe coasta Norvegiei se va deschide un restaurant subacvatic, care va funcționa și ca un centru de cercetare al vieții marine.

Numele restaurantului este ”Under”. Proiectul a fost gândit de o firmă de arhitectură celebră în Norvegia, Snøhetta, care a mai realizat Opera Națională din Oslo și Biblioteca Alexandrina, în Egipt.

Structura monolitică a restaurantului va deveni parte a mediului înconjurător marin, urmând să ajungă la cinci metri sub suprafața mării. Pereții vor avea o grosime de un metru și vor oferi o priveliște unică în Europa, clienții putând urmări de aproape viața mai multor creaturi subacvatice.

Restaurantul se aseamănă unui periscop scufundat, iar o fereastră de 11 x 4 metri va oferi o panoramă interesantă pe tot parcursul anului. Snøhetta susține că restaurantul Under a fost conceput cu o atenție deosebită pentru mediul înconjurător, acesta urmând să fie folosit și ca o importantă bază de cercetare.

Foto: SNØHETTA
Foto: SNØHETTA

”Este mai mult decât un simplu restaurant cu vedere subacvatică. Structura va deveni parte a mediului marin, urmând să fie așezat direct pe fundul mării. Oaspeții vor putea observa cum se schimbă mediul marin pe tot parcursul anului”, au explicat arhitecții norvegieni, adăugând că suprafața restaurantului va fi și un refugiu artifical pentru multe specii de moluște și alte vietăți marine.

Restaurantul va avea trei niveluri, intrarea, un bar și sala de mese, care poate primi până la 100 de oaspeți.

Proiectul este în plină desfășurare și își va deschide porțile până în anul 2019.

Foto: SNØHETTA
Foto: SNØHETTA

Nu este primul restaurant subacvatic din lume. Poate cel mai cunoscut dintre acestea este în Maldive. Există un restaurant subacvatic și sub celebra clădire Burj Al Arab din Dubai.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.