Povestea uitată a primei pisici în spațiu

”Vă mulțumesc că ați participat la misiunea mea”, este mesajul scris în această fotografie a singurei pisici care a ajuns în spațiu. Foto: CERMA, CNES
”Vă mulțumesc că ați participat la misiunea mea”, este mesajul scris în această fotografie a singurei pisici care a ajuns în spațiu. Foto: CERMA, CNES

În urmă cu aproape 60 de ani, Félicette devenea prima pisică în spațiu. Povestea sa este mult mai puțin cunoscută decât cea a cățelușei Laika.

Félicette a devenit prima astropisică, fiind lansată în spațiu de la o bază din deșertul Sahara, la bordul rachetei Véronique AVI – V47.

După un zbor de 12 minute, care a curpins și cinci minute de imponderabilitate, Félicette s-a întors pe Pământ, nu departe de locul unde își începuse călătoria.

Evenimentele care au avut-o în rolul principal pe Félicette, petrecute în 1963, sunt mult mai puțin cunoscute decât cele ale cățelușei Laika, din 1957. De menționat este că prima felină în spațiu a supraviețuit călătoriei, în timp ce Laika și-a pierdut viața în timpul misiunii.

Félicette a ajuns prima pisică în spațiu după ce a fost aleasă dintre câteva zeci de feline care au participat la mai multe sesiuni riguroase de antrenament. Mâțele au fost testate și într-o centrifugă. Félicette, o pisică albă cu pete negre, a fost găsită pe străzile Parisului, la fel cum Laika a fost adoptată de programul spațial sovietic după ce a fost luată de pe străzile Moscovei.

Puteți vedea imagini de la pregătirea pisicii pentru zborul spațial în filmul de mai jos.

La doar câteva zile după lansare, francezii au încercat să repete experimentul, însă cu consecințe tragice. Felina care fusese urcată într-o altă rachetă a murit, după ce micuța nava spațială s-a prăbușit la scurt timp după lansare.

De atunci, nicio pisică nu a mai părăsit atmosfera Pământului.

Félicette nu a fost, însă, primul animal trimis de francezii în spațiu. Onoarea îi aparține lui Hector, un șobolan alb care a ajuns în spațiu în 1961.