Pilonul II de pensii. Încă o surpriză ascunsă în proiectul de lege

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Propunerea de lege privind Pilonul II de pensii mai conține o prevedere controversată, potrivit liberalului Florin Cîțu. Senatorul a spus la RFI că „suspendarea contribuției către Pilonul II de pensii este doar o chestiune de timp” și acest lucru s-ar putea întâmpla în partea a doua a anului.

Potrivit parlamentarului PNL, „există ceva care a fost trecut cu vederea”. „Acest proiect de lege mai face un lucru şi acum vă citez din proiectul de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat Pilonul II, propunerea de proiect de lege, apare contribuţia la angajator, care spune aşa: contribuţia angajatorului este egală cu a angajatului, în funcţie de mărimea companiei.

Deci după ce am avut transferul contribuţiilor, a fost aşa-numita revoluţie fiscală, care este o tâmpenie ce nu poate fi descrisă, acum reapare contribuţia la angajator. Deci sunt două lucruri care se întâmplă: se suspendă contribuţia către Pilonul II de pensii şi reapare contribuţia la angajator.

Cred că toţi angajatorii din România trebuie să fie conştienţi că acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, pentru că este atât de mare gaura la buget”, a declarat Florin Cîțu, la RFI.

Ce a spus președintele despre Pilonul II de pensii

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să clarifice ce intenționează să facă în privința Pilonului II de pensii. Iohannis a spus că „abordarea PSD e la limita unei guvernări diletante foarte toxice”.

„Am observat, recunosc cu multă îngrijorare, ce se întâmplă şi nu numai de acum, cred că vă amintiţi a fost investirea nu ştiu cărui guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlment, cineva (Ionuţ Mişa – fostul ministru de Finanţe – n.r.) a făcut afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II.

Iată că de atunci a apărut aşa un fel de ping pong de declaraţii. Ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător.

Această abordare este deja la limita unei guvernări dilentante foarte toxice. Îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că riscul cel mai mare este ca oamenii să-și piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta și a gestiona sistemul de pensii pe termen lung.

Ce a spus Dragnea despre Pilonul II de pensii

Deşi miercuri susţinea că intenţia Executivului de a introduce „contributivitate zero” la Pilonul II de pensii sunt „o prostie şi o minciună” şi că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a admis luni posibilitatea unei suspendări temporare a plăţilor către Pilonul II.

Dragnea a susţinut că în Guvern, în coaliţie sau în partid nu s-a discutat şi nu se va discuta despre defiinţarea Pilonului II de pensii sau înlocuirea contribuţiilor la acesta.

„Nu ştiu ce a spus domnul şef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament şi care este public. În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate şi susţinute şi sunt susţinute în continuare, şi anume: primul obiectiv este ca, în următoarea perioadă, Ministerul Muncii, şi nu numai, să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare pentru a se putea prezenta tuturor cetăţenilor României informaţiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetăţean român care este doar în Pilonul I şi nivelul de pensie pe care îl va avea un cetăţean care este şi în Pilonul I şi în Pilonul II”, a afirmat liderul PSD.

„Al doilea obiectiv este ca cetăţeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână – doar în Pilonul I sau şi în Pilonul Işi în Pilonul II”, a continuat acesta.

Dragnea a spus că nu există nicio decizie a Guvernului, partidului sau coaliţiei privind desfiinţarea Pilonului II de pensii sau înlocuirea contribuţiilor.