De ce vrea Guvernul să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii

Guvernul României FOTO: Gov.ro
Guvernul României FOTO: Gov.ro

Programul legislativ al Guvernului are, printre priorități, și un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat – celebrul Pilon II, iar documentul precizează că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile la acesta vor fi suspendate.

Dacă în prezent contribuțiile CAS sunt alocate după sistemul: 3,7% din sumele pentru Pilonul I – sistemul pensiilor administrate de stat – sunt redirecționate către Pilonul II. Modificarea legislativă prioritară a Guvernului prevede ”suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018” la sistemul de pensii private.

Suspendarea contribuțiilor la Pilonul II ”e o eroare”

Inițiativa provine de la obscura Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

”Avem propuneri care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a ”scăldat-o” Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, pentru Hotnews.

De cealaltă parte, Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii, a declarat că nu susține varianta suspendării contribuțiilor la Pilonul II, aruncând pisica moartă în curtea Comisiei de Prognoză.

”​Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi”, a spus Vasilescu, la Antena 3.

Fondurile de pensii private din România sunt principalul investitor instituțional din țară

Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) a răspuns cu un apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private:

”Facem apel la Guvernul României pentru a menține neschimbată legislația și principiile de funcționare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaționale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum și analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”.

Asociația atrage atenție că populația României a scăzut dramatic în ultimii ani, dar și că Pilonul II din România este foarte performant. Acesta a obținut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite în administrare, în condițiile unor restricții investiționale semnificative, impuse de legislație. Mai mult, ”peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România, contribuind la finanțarea datoriei publice, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. În prezent, fondurile de pensii private din România sunt principalul investitor instituțional din țară”.

Și opoziția a criticat ”suspendarea” contribuțiilor la Pilonul II, care ar afecta aproximativ 7 milioane de români.

”Guvernul ne ia banii din Pilonul II! Este clar cum vor face faţă cheltuielilor sporite inconştient. Ne iau singura şansă la a avea o pensie decentă şi reală la bătrâneţe. Şi mai grav, ne iau singura speranţă de a avea un sistem de pensii sustenabil. Aceasta este viziunea economică a domnului Vâlcov şi a economiştilor roşii de la BNR (Florin Georgescu şi Liviu Voinea). O economie centrată pe stat, controlată de politicieni şi funcţionari din ministere, din care ei să poată lua cât pot de mult. Nimeni nu va mai fi independent într-o astfel de economie pentru că toţi vom depinde de ei pentru orice”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, citat de Digi 24.

”Generațiile care trebuie să-și ia gândul de la pensie! Guvernul condamnă generațiile actuale și viitoare la sărăcie la bătrânețe. De asemenea, toți oamenii de afaceri din România se simt păcăliți și înșelați de acest Guvern PSD-ALDE, după ce au trecut prin cele mai dure focuri ale iadului birocrației cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, iar nici la cinci luni distanță află că vor avea o nouă contribuție”, a spus Cătălin Predoiu, deputat PNL.