Zelenski: „Dacă nu ne dați avioane, înseamnă că ne doriți moartea”

volodimir zelensky
Foto: Captură Instagram

Într-un videoclip publicat pe Instagram, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut apel la liderii lumii pentru a trimite Ucrainei avioane cu ajutorul cărora să se apere împotriva rușilor.

„Tocmai am auzit un raport cu privire la atacul cu rachete asupra Vinița. 8 rachete împotriva orașului nostru pașnic Vinița, care nu a fost niciodată o amenințare pentru Rusia. În niciun fel. Un atac brutal, cinic, cu rachete, a distrus complet aeroportul”, a declarat Zelenski în înregistrare.

„Continuă distrugerea totală a infrastructurii noastre, a vieții pe care ne-am clădit-o, a părinților, bunicilor, a unor generații de ucraineni. Repetăm în fiecare zi: „Închideți cerul deasupra Ucrainei, închideți-l pentru toate rachetele Rusiei, pentru avioanele de luptă rusești, pentru toți acești teroriști””, a spus Zelensky.

„Suntem oameni și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii. Și voi puteți face acest lucru. Dacă nu faceți asta, dacă nu ne dați măcar avioane cu care să ne protejăm singuri, nu poate exista decât o singură concluzie: „Înseamnă că și voi vreți ca noi să fim, încet, uciși”. Politicienii lumii, liderii din Occident, sunt responsabili. Astăzi și întotdeauna”, a mai afirmat președintele ucrainean.

Anterior, Șeful Consiliului European a declarat că o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar fi un pas prea riscant, care ar putea duce la un al treilea război mondial.

Și NATO a respins cererea președintelui ucrainean de a închide cerul deasupra Ucrainei. Impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar înseamna că avioanele rusești care ar intra în spațiul aerian ucrainean ar trebui doborâte, ceea ce ar putea duce la un conflict major între NATO și Rusia.

Vă recomandăm și: