Zece lucruri pe care ni le vom aminti de la Cupa Mondială 2018

Francezii au câștigat, pentru a doua oară în istorie, Cupa Mondială. Foto: FIFA World Cup

Cupa Mondială de fotbal din Rusia s-a încheiat. Franța a cucerit trofeul și va fi, timp de patru ani, regina fotbalului mondial.

Mai jos, vă propunem o listă cu zece lucruri memorabile de la Cupa Mondială 2018:

1. Eliminarea Germaniei

Nemții obișnuiesc să plece acasă foarte târziu de la Cupa Mondială, însă la turneul din Rusia, pentru prima oară în istorie, naționala Germaniei a fost eliminată în faza grupelor. Campioana mondială în exercițiu a fost trimisă acasă de o înfrângere total neașteptată în fața naționalei din Coreea de Sud.

2. VAR

Tehnologia de arbitraj video a fost folosită pentru prima oară la această Cupă Mondială, iar părerile despre ea rămân împărțite în lumea fotbalului. Folosită destul de des în faza grupelor, opinia ”arbitrului video” a fost rar folosită în faza knock-out. În finală, în urma arbitrajului video, Franța a primit un penalty controversat, care a decis, în mare parte, câștigătoarea trofeului.

3. Dansul lui Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a dansat de bucurie după mai multe goluri ale compatrioților săi. Chiar și așa, liderul Franței a felicitat-o pe Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Croației, care n-a avut foarte multe motive de bucurie în timpul finalei de la Moscova.

4. Umbrela lui Putin

Ceremonia de premiere de la această Cupă Mondială a fost una foarte ploioasă. Chiar și așa, liderul rus Vladimir Putin a fost protejat de un bodyguard cu o umbrelă, în timp ce președinții Franței și Croației au îndurat cu stoicism apa care cădea din cer.

5. Surprinzătoarea Rusie

Naționala Rusiei era considerată una dintre cele mai slabe naționale de la turneul final, însă oamenii mustăciosului Stanislav Cherchesov au fost la un vârf de bocanc de semifinale. Gazdele au trimis Spania acasă, însă au fost eliminate din turneu de senzaționalii croați, la loviturile de departajare.

6. Tăvălelile lui Neymar

În loc să numere pase și goluri, statisticienii au contorizat, la acest turneu final, câte minute a petrecut superstarul brazilian Neymar întins pe gazon. Vedeta de la PSG a fost ținta multor atacuri dure din partea apărătorilor adverși, însă a și exagerat de nenumărate ori intervențiile acestora.

7. Bucuria panamezilor

Aflați pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale, panamezii n-au avut nicio șansă într-o grupă cu Anglia, Belgia și Tunisia, pierzând toate meciurile. Chiar și așa, la scorul de 0-6 în meciul cu englezii, panemezii s-au bucurat ca și cum ar fi câștigat trofeul la golul marcat de căpitanul Felipe Baloy, primul din istoria micuței naționale la o competiție atât de importată.

8. Japonia – Belgia 2-3

Poate cel mai frumos meci al Cupei Mondiale 2018 a fost cel dintre Belgia și Japonia, din optimile de finală. Asiaticii conduceau cu 2-0 când mai erau de disputat doar 20 de minute de joc, însă ”dracii roșii” au revenit spectaculos și au marcat de trei ori, ultima reușită venind pe un contraatac splendid, la ultima fază de joc.

9. Autogoluri

A fost Cupa Mondială cu cele mai multe autogoluri. Croatul Mario Mandzukici a marcat în propria poartă în finala cu Franța, aceasta fiind cea de-a 12-a reușită în proprie poartă de la turneul final din Rusia. Precedentul record la o Cupă Mondială era de 5 autogoluri.

10. Cupa Mondială a Europei

Zece din cele 16 echipe care au trecut de grupe au fost din Europa și nicio echipă din afara Bătrânului Continent nu a ajuns în semifinale. Mai mult, africanii nu au avut nici măcar o reprezentantă în faza eliminatorie a competiției.