Va fi eclipsă de Lună în noaptea aceasta și se va vedea și din România

FOTO: adege/Pixabay.com
FOTO: adege/Pixabay.com

În noaptea de 16 spre 17 iulie se va produce o eclipsă parțială de Lună, vizibilă în totalitate în România, dacă cerul este senin sau printre nori, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 21:44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23:00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Dacă veți privi Luna la acea oră, veți vedea cum partea de sus a discului este mai roșie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră și are o strălucire mai mare.

Luna va ieși din umbră la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23 și 2, mai precizează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius.

Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfășurării eclipsei.

FOTO: adege/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.