Un tânăr refugiat din Ucraina a câștigat argintul pentru România la Campionatul European de Șah

Kirill Shevchenko șah
Foto: Captură video Federația Română de Șah

Kirill Shevchenko, un tânăr refugiat din Ucraina care a primit cetățenie română, a obținut medalia de argint pentru țara noastră la Campionatului European Individual de Șah.

„România este vicecampioană europeană la șah seniori. Kirill Shevchenko, jucător de naționalitate ucraineană, recent transferat și aflat la prima competiție internațională la care a reprezentat România, a terminat pe locurile 1-3 la egalitate, iar în ultima rundă a Campionatului European Individual de Șah a remizat cu Alexey Sarana, departajarea făcându-se conform punctajului bucholtz:

Alexey Sarana 8,5/11
Kirill Shevchenko 8,5/11
Daniel Dardha 8,5/11

Kirill Shevchenko a fost campion european cu echipa Ucrainei în 2021 și este unul dintre cei mai valoroși tineri jucători din lume.

Felicitări, Kirill! La cât mai multe medalii sub steagul României!”, a transmis Ministerul Sportului.

Kirill Shevchenko a devenit mare maestru în anul 2017, pe când avea doar 14 ani. Acum are 20 de ani și se află pe locul 78 în ierarhia mondială de seniori. El a fost campion european cu echipa Ucrainei în anul 2021.

„Kirill Shevchenko a fost primit la București ca un adevărat campion la întoarcerea de la Campionatul European Individual de Șah, unde a câștigat medalia de argint pentru România.

Suntem convinși că ucraineanul recent transferat sub culorile României va impulsiona întreg șahul românesc spre alte performanțe în viitor”, a transmis și Federația Română de Șah.

„Înseamnă mult pentru mine, pentru că doar de puțin timp m-am transferat la Federația Română de Șah. Le mulțumesc pentru sprijin, încerc să dau ce am mai bun. Trofeul mă bucură, îmi pare rău că nu am reușit să câștig chiar aurul, dar vor veni și alte ocazii și voi fi mai bun”, a declarat Kirill în fața presei, la Aeroportul Otopeni.

„Am întâlnit o mulțime de oameni minunați. Am lucrat cu antrenorul naționalei, Ivan Sokolov, ceea ce mi-a dat fiori, dar m-am simțit mai încrezător. Cred că în asemenea turnee, când sunt 600 de jucători în concurs, trebuie să începi bine, să câștigi 5-6 partide la rând, și apoi te poți relaxa puțin să câștigi locul 1.

Pentru mine startul a fost puțin mai rău, dar am câștigat 4 partide spre final și așa am reușit să fiu la egalitate cu primul loc. Visul meu cel mai mare este să îmi ating potențialul maxim!”, a mai spus noul vicecampion european.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.