Trigliceridele – Cum le poți reduce fără medicamente și ce analize e bine să îți faci frecvent

Trigliceridele sunt ‘spaima’ multora atunci când vine vorba de analize. Simplificat, acestea sunt niște lipide, niște grăsimi care se găsesc în sânge.

Organismul uman are nevoie de grăsimi pentru energia de zi cu zi. Atunci când mănânci, surplusul de grăsimi din organism este transformat în trigliceridele care îți pot da mari bătăi de cap ulterior.

Încercăm să explicăm în articolul de față cum poate fi ținut sub control nivelul trigliceridelor dar și ce analize e bine să îți faci o dată pe an pentru a-ți verifica starea de sănătate:

Analize frecvente

Analizele de sânge sunt frecvent folosite de către medic pentru un control de rutină sau pentru diagnosticarea unor boli. Iată o lista cu câteva dintre analizele care merită făcute o dată pe an, ca rutină:

Nivelul de calciu, colesterolul și profilul lipidic (care include și trigliceridele, transaminaze hepatice TGP, TGO și GGT), glicemie, hemoleucogramă completă care include eritrocite, leucocite, trombocite, hemoglobina și hematocrit, markeri cardiovasculari speciali unde e cazul, markeri endocrini pentru funcția glandei tiroide unde este cazul, PSA, proteină C reactivă, teste pentru funcția rinichilor: uree și creatinina, teste pentru determinarea gazelor sanguine arteriale, teste de coagulare și viteză de sedimentare a hematiilor.

Cum poți afla valoarea trigliceridelor și care e cea normală

Analiza trigliceridelor se poate face împreună cu colesterolul și profilul lipidic. Este bine să știi care e nivelul de trigliceride din organism pentru a preveni eventuale complicații.

În corp trebuie să fie sub 150 de miligrame pe decilitru. Dacă valoarea este mai mare de atât, însă rămâne sub nivelul de 199, este un nivel la limită, dar încă nu e cazul de îngrijorare. Nivelul de trigliceride considerat crescut este atunci când se află între 200 și 499.

Analiza prin care se află nivelul trigliceridelor se numește profil lipidic și se face dimineață, iar pacientul trebuie să nu fi mâncat nimic cu 8-12 ore înainte. Înainte de analiză sunt interzise și băuturile cu zahăr, inclusiv cafea sau suc.

Cum poți ține trigliceridele la un nivel optim fără medicamente

Dacă vei face analize frecvent, vei observa momentul în care nivelul de trigliceride a început să crească. Primul pas nu este căutarea de medicamente, ci schimbarea stilului de viață care poate schimba semnificativ rezultatele analizelor.

Adopta un stil de viață sănătos în care în primul rând să mănânci echilibrat și să faci sport, mișcare. Unele alimente contribuie chiar la reducerea nivelului de trigliceride din corp, printre care peștele, soia, nucile, semințe, fasole, căpșune sau mere.

Trebuie evitate cu orice preț alimente care cresc nivelul trigliceridelor, așa cum sunt mâncarea de tip fast-food și cea care conține zahăr, dar și legumele bogate în amidon cum sunt cartofii, alimentele bogate în grăsimi de origine animală și produsele de cofetărie și patiserie.

Cei mai mulți oameni care se confruntă prima oară cu un nivel crescut de trigliceride vor avea o surpriză cât de repede poate să scadă acest nivel doar printr-o alimentație corectă și sport. Repetă analizele și dacă nivelul e tot unul mare și alarmant, cel mai bine e să ceri părerea unui medic.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.