Trandafirii înfloriți în decembrie. Implicațiile unui fenomen inedit

trandafiri_iarna

Primii de anul acesta au apărut la Buzău. Era 20 decembrie și televiziunile prezentau trandafiri deschiși ca în luna florilor. Apoi, au apărut și cazuri în București. Până și mie mi-au înflorit trandafirii. Imaginea aceasta e surprinsă în curtea din Bragadiru, unde doi trandafiri galbeni stau să se deschidă.

În zonele ferite de curenți de aer și profitând de temperaturile ridicate de anul acesta, trandafirii au înflorit a treia oară.

Deloc întâmplător, în unele grădini, crizantemele „au uitat” să ofilească la vremea lor, adică începutul lui noiembrie. 

Înflorirea de iarnă a trandafirilor este una rebelă, cum îi spun cercetătorii. Asta înseamnă, cum ne sugerează și logica, că nu toți trandafirii din tufă înfloresc în aceste condiții rebele de decembrie, ci doar unele fire.

Însă, chiar și aceste fire ar trebui să ne îngrijorează, spun deopotrivă horticultori și ecologiști. Astfel de fenomene au loc foarte rar (de regulă, o dată la câteva decenii), dar în România am avut un episod identic în 2008.

Trandafirii înfloriți și clima schimbătoare a României

Aceste evenimente conduc spre o concluzie unanimă din partea lumii științifice: cauza este efectul de seră și schimbarea climatică. În ultimii ani, s-a discutat foarte mult în contradictoriu de încălzirea globală. În această discuție s-au detașat două tabere: una care spunea că omul este vinovat de aceste schimbări care afectează viața pe Terra și cealaltă care susține că omul nu poartă o mare vină, ci vorbim de un ciclu climatic.

Nu o să adâncim dezbaterea, dar o să subliniem punctul comun al celor două tabere: o schimbare climatică are loc, iar temperatura crește cu câteva zecimi de grad de la un deceniu la celălalt.

Potrivit raportului „Evoluția regimului climatic în România„, întocmit de dr. Ion Sandu și publicat de Administrația de Meteorologie și Ministerul Mediului, „la nivelul secolului XX, temperatura medie anuală pe țară a crescut cu 0.5 grade Celsius în aproape toată tara”.

Încălziri rapide și semnificative au fost constatate iarna și vara. Precipitațiile din secolul XX au fost mult mai slabe decât în secolul precedent, iar anul 1960 a marcat catalogarea unor zone din sudul țării drept spații naturale cu risc de deșertificare.

Dacă schimbările continuă în ritmul actual, se arată în raport, temperatura medie anuală în 2020 va fi cu 0,5-1,5 grade mai mare decât cea de astăzi, iar cea din 2090 riscă să fie chiar și cu 5 grade mai mare decât cea de astăzi. Optimiștii vorbesc de o încălzire de minimum 2 grade până în 2090.

Minuni există – trandafiri care înfloresc numai iarna

Nu este o estimare hazardată, dacă privim la ce s-a întâmplat până acum. Între 1961 și 1990, temperatura medie anuală în România a fost de 9,8 grade Celsiuc. În intervalul 2001-2008, media anuală a ajuns la 10,7 grade, adică s-a constatat un salt de aproape un grad.

Astfel, dincolo de aparenta frumusețe a episodului cu trandafirii înfloriți în plină iarnă, ei sunt încă un exemplu al perioadei sensibile prin care trece Pământul.

Iar, pentru cei curioși și în special pentru pasionații de grădinărit, trebuie spus că există câteva specii de trandafiri care înfloresc iarna, însă nu forțat precum cei de care am vorbit mai sus. Aceste specii se numesc Trandafirul de Crăciun, Gloire des Rosomanes, International Herald Tribune (precum celebrul cotidian) și General Schablinke.