Singurele două universități din România intrate în top 750 cele mai bune din lume

studenti universitate cele mai bune universități din românia
Foto: Eduard STOICA via Wikimedia Commons

Universitatea Politehnică din București este cea mai bună din România în funcție de performanța academică, arată clasamentul realizat de University Ranking by Academic Performance (URAP). Ea s-a clasat pe locul 709 în topul celor mai performante universități din lume.

Următoarea cel mai bine clasată universitate din România este Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, aceasta ocupând locul 739.

Acestea două sunt singurele universități din România care au reușit să intre în top 750.

Universitatea din București s-a clasat pe locul 764, iar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pe locul 1.191. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București se află pe locul 1.229, iar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este clasată pe poziția 1.296.

În top mai apar Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (pe poziția 1.347), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (1.406), Universitatea de Vest din Timișoara (1.560), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1.588), Universitatea Politehnică din Timișoara (1.678), Universitatea Transilvania din Brașov (1.823), Universitatea din Craiova (2.179), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (2.190), Academia de Studii Economice din București (2.298), Universitatea din Oradea (2.380) și Universitatea Ovidius din Constanța (2.447).

În total, clasamentul URAP ierarhizează 2.500 de universități din întreaga lume.

Ierarhizarea se face în funcție de mai multe criterii: numărul de articole publicate, totalul documentelor științifice publicate, numărul de citări ale respectivelor articole științifice, impactul total al articolelor științifice, impactul total al citărilor și numărul de articole științifice publicate în parteneriate internaționale.

Începând din 2010, clasamentul URAP este realizat în fiecare an. Laboratorul de cercetare URAP a fost înființat în anul 2009 ca o organizație non-profit în cadrul Institutului de Informatică de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (din Ankara, Turcia).

Și în acest an topul este dominat de universități din Statele Unite și din Marea Britanie. Pe prima poziție se află Universitatea Harvard din SUA, pe a cea de-a doua Universitatea din Toronto din Canada, iar podiumul este completat de Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Iată top 20 cele mai performante universități din lume:

cele mai bune universități din lume
Sursa: URAP

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.