Tichete de muncă pentru cei peste un milion de români care lucrează ”la negru”

locuri de muncă curățenie
Foto: Captură YouTube

Un proiect de lege al Ministerului Muncii propune plata lucrătorilor casnici – îngrijitori, bucătari, menajere sau grădinari – în baza unor tichete de muncă, care le vor garanta și accesul la pensie sau servicii de sănătate.

În prezent, autoritățile estimează la 1,2 milioane numărul românilor care lucrează ”la negru”.

Guvernul dorește să impoziteze veniturile celor care lucrează în domeniul casnic.

Potrivit proiectului, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă va emite tichete cu o valoare de 15 lei, care vor fi cumpărate de cei care au nevoie de diferite servicii casnice, urmând a fi încheiat un contract cu prestatorul serviciului.

Tichetele vor fi transformate în bani de către cel care le-a primit în schimbul muncii sale tot la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, după ce va fi reținut și impozitul și contribuția la pensie și sănătate.

Muncitorii vor rămâne cu mai puțin de 80% din sumă.

Potrivit proiectului, care este analizat și de Comisia Europeană, fiind inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, ″efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale.″⁣

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.