Țara europeană care vrea să confiște o bună parte din averea Bisericii

preot
Foto: Свято-Троицкий собор / Wikimedia Commons

Guvernul din Muntenegru dorește să dea o lege prin care să confiște atât obiecte, cât și bunuri imobile (terenuri etc) ce au aparținut statului înainte de 1918. Aceste bunuri vor fi confiscate de stat și vor fi introduse în patrimoniul cultural al statului Muntenegru dacă Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru nu va putea să demonstreze, prin documente, că ea este de fapt proprietarul de drept.

Autoritățile din Muntenegru susțin că legea respectă cadrul legal modern din Uniunea Europeană, relatează Radio Europa Liberă.

Însă Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru susține că statul vrea să îi fure practic o parte din proprietăți. Autoritățile au încercat să treacă o lege similară în 2015, dar nu au reușit.

Biserica se opune noii inițiative legislative lansate de Guvernul de la Podgorița pe 5 decembrie.

Sâmbătă, 21 decembrie, 6.000 de credincioși ortodocși au protestat împotriva noului act normativ care ar putea deveni lege până la sfârșitul anului.

Proiectul de lege trebuie să fie discutat în Parlament până la finalul anului.

Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru, care deține sute de mânăstiri și mii de metri pătrați de terenuri în această țară mică, acuză Guvernul că vrea să îi fure bunurile, relatează agenția de presă AFP.

Însă Guvernul neagă acest fapt și arată că nu dorește decât să lămurească cine are dreptul de proprietate asupra diferitelor bunuri.

Președintele Milo Djukanovic a avertizat Biserica Ortodoxă Sârbă să nu se amestece în viața politică a țării.

„Nu vom goni preoții din lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Sârbe”, a declarat și premierul Dusko Markovic.

Potrivit AFP, chestiunea averii Bisericii este una foarte sensibilă și deoarece președintele Milo Djukanovic susține „renașterea” unei Biserici Ortodoxe Muntenegrene independente. Biserica din Muntenegru s-a separat de Biserica Ortodoxă Sârbă la jumătatea anilor ’90, dar ea nu este recunoscută de cele mai multe Biserici Ortodoxe.

Muntenegru și-a declarat independența față de Serbia în anul 2006. Aproximativ 72% din populația din Muntenegru este de credință ortodoxă.

Foto: Свято-Троицкий собор / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.