Suspiciuni de spălare de bani în sistemul bancar românesc: ”16-17 bănci par a fi implicate!”

FOTO: rawpixel/Pixabay.com
FOTO: rawpixel/Pixabay.com

Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din Banca Națională, a spus că 16-17 bănci par a fi implicate într-o tranzacție ”destul de ciudată”, care este deja subiectul unei anchete penale.

”Cel mai mult mă îngrijorează un risc pe care îl văd ca fiind foarte periculos, legat de spălarea banilor. Mă refer la ceea ce primim de pe plan extern referitor la tranzacții făcute în România pentru clienți externi sau la tranzacții făcute în România cu sume provenite din străinătate. Asta în ciuda avertismentelor pe care le-am dat și pe care continuăm să le transmitem. Ultima scrisoare a plecat sub semnătura primviceguvernatorului Florin Georgescu în 20 februarie. Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României, chiar dacă frauda este externă. Dar, prin felul în care (nu) s-au aplicat normele privind cunoașterea clientelei s-a favorizat un mecanism de spălare de bani inițiat undeva în străinătate și continuat pe teritoriul țării noastre”, a spus Cinteză, citat de Hotnews.

Directorul Direcției de Supraveghere a BNR vine și cu câteva sfaturi:

”Nu ezitați să închideți conturi atunci când aveți cea mai mică suspiciune că prin acele conturi se fac tranzacții care vă pot cauza necazuri. Nu ezitați în a nu accepta să deschideți sau să închideți anumite conturi!”.

Cinteză mai spune că situația din România se aseamănă cu cazul Danske Bank, când printr-o filiară a acestei bănci daneze din Estonia au fost spălate peste două sute de miliarde de euro, bani proveniți din Rusia și Letonia.

Banii spălați prin băncile din România ar proveni tot din Est, din Ucraina și Rusia. Cazul e anchetat de DIICOT, iar una dintre băncile vizate pare să fi fost foarte implicată în facilitarea tranzacțiilor.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.