Mărturia unui supraviețuitor: „Mă rugam: „Doamne, te rog să rămână fără gloanțe””

atentat terorist noua zeelandă
Supraviețuitor al atentatului din Noua Zeelandă. Foto: Captură BBC

Violențele din orașul Christchurch din Noua Zeelandă au început în momentul în care un bărbat îmbrăcat în negru a deschis focul în moscheea Al Noor din centrul orașului, chiar în timpul rugăciunii.

Un supraviețuitor a povestit pentru postul de televiziune TVNZ că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute. El a văzut cum atacatorul a împușcat un bărbat în piept chiar în fața sa, potrivit BBC.

El a mai povestit că în tot acest timp s-a rugat la Dumnezeu: „Așteptam și mă rugam: „Doamne, te rog să rămână fără gloanțe””.

Atacatorul a intrat mai întâi în camera în care se rugau bărbații, iar apoi în cea în care se rugau femeile.

Un alt bărbat, care a supraviețuit deoarece s-a ascuns, a povestit că oamenii au spart geamurile încercând să scape din clădire.

„A început să îi împuște. Îi împușca pe toți cei care i se păreau că încă sunt în viață. Nu voia să scape nimeni”, a relatat el pentru Radio Noua Zeelandă.

La cea de-a doua moschee atacată – Linwood Masjid – supraviețuitorii au povestit presei că au văzut cum un atacator ce purta o cască de motociclist a deschis focul asupra celor 100 de oameni ce se rugau înăuntru.

Atacul s-a produs la scurt timp după primul atac, cel de la moscheea Al Noor.

Acesta este cel mai grav atentat terorist din Noua Zeelandă. Potrivit autorităților, au murit 49 de persoane și sunt zeci de răniți, dintre care mulți în stare gravă. Poliția a reținut patru persoane, o femeie și trei bărbați.

Se pare că unul dintre cei patru reținuți de forțele de ordine este australian. El ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile de acum doi ani. În documentul de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația „non-europeană” din Occident. Acesta mai precizează că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale.