Atentat în Noua Zeelandă. Numele unui domnitor român apare pe o armă

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, au fost atacate cu focuri de armă. Potrivit autorităților, au murit 49 de persoane și sunt zeci de răniți, dintre care mulți în stare gravă. Poliția a reținut patru persoane, o femeie și trei bărbați.

Este cel mai grav atentat terorist din Noua Zeelandă. Atacurile au avut loc în timpul rugăciunilor de după-amiază. Din primele cercetări ale investigatorilor reiese că ar fi vorba despre un atac terorist motivat de o ideologie de extremă-dreaptă.

Unul dintre cei patru reținuți de forțele de ordine ar fi australian. Potrivit BBC, acesta, care a fost arestat, ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile acum doi ani.

În documentul de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația „non-europeană” din Occident. Acesta mai precizează că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale.

Unul dintre teroriști s-a filmat cu o cameră mobilă în timpul atacului, iar pe arme, încărcătoare și celelalte dispozitive militare erau trecute mai multe nume și date istorice.

Apare și numele lui Șerban Cantacuzino, care a fost domn al Țării Românești în secolul XVII. În calitatea sa de conducător al statului muntean, aflat sub vasalitatea Imperiului Otoman, acesta a participat la asediul Vienei din 1683. Cronicarii vremii spun că tunurile sale trăgeau cu ghiulele umplute cu paie, ca să nu le facă rău creștinilor asediați. De asemenea, ar fi negociat trecerea Țării Românești în tabăra creștină.

În mașinile atacatorilor ar fi fost găsit mai multe dispozitive explozive, însă anchetatorii nu au putut să stabilească deocamdată dacă pregăteau un atac sinucigaș. Un comisar de poliție a declarat că arestările celor patru au fost făcute prin „acte de curaj absolut”.

Un martor al unuia dintre atacuri a declarat presei că atacatorul era blond, purta o cască și o vestă antiglonț. O filmare pe care a făcut-o unul dintre atacatori a circulat mai multe ore pe rețelele sociale înainte de a fi ștearsă. În imagini se vedea cum un bărbat intră în moschee și trage în toți cei care se aflau înăuntru. Apoi iese și trage și pe trotuarele din jurul clădirii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.