Spania declară stare de urgență, Franța închide barurile și restaurantele

spania steag
Foto: Efraimstochter / pixabay.com

Spania a decretat stare de urgență din cauza coronavirusului. Potrivit Euronews.com, oamenii nu mai pot ieși din locuințe decât pentru a merge la muncă, la doctor sau pentru a cumpăra alimente.

Premierul Petro Sánchez a făcut anunțul după ce Spania a ajuns a doua cea mai lovită țară europeană de pandemia de coronavirus, după Italia.

Până acum, în Spania s-au înregistrat 6.391 de îmbolnăviri și 196 de decese.

Anunțul premierului spaniol a venit la mai puțin de o oră după ce premierul francez Edouard Philippe a anunțat introducere de noi restricții în Franța, mai notează sursa citată.

El a spus că barurile, restaurantele și alte magazine neesențiale se vor închide.

Astfel începând de la miezul nopții, toate barurile, restaurantele, cluburile de noapte, cinematografele și alte magazine din Franța s-au închis.

Premierul le-a cerut francezilor să dea dovadă de mai multă disciplină în lupta cu pandemia, care a cauzat până acum 4.469 de infecții în Franța și 91 de decese.

Edouard Philippe a mai spus că magazinele alimentare, farmaciile, băncile și benzinăriile nu vor fi afectate și vor funcționa după programul lor normal.

„O spun cu toată seriozitatea: cu toții trebuie să fim mai disciplinați în aplicarea acestor măsuri. Ceea ce trebuie să facem acum este pur și simplu să evităm adunările cât mai mult posibil, să limităm întâlnirile cu prietenii și cu familia, să folosim transportul în comun doar pentru a merge la muncă și doar dacă prezența fizică la muncă este necesară, să ieșim din casă doar pentru cumpărături esențiale, pentru a face sport sau pentru a vota”, a afirmat premierul, potrivt Euronews.com.

Astăzi are loc primul tur al alegerilor locale din Franța, iar turul al doilea este programat peste o săptămână. Alegerile nu au fost amânate.

Edouard Philippe a deplâns faptul că „a văzut prea mulți oameni în cafenele, în restaurante”.

„Mi-ar plăcea să văd așa ceva în vremuri obișnuite, dar în următoarele săptămâni nu este ceea ce trebuie să facem”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.