Sondaj IMAS. Dăncilă nu ar intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale

Viorica Vasilica Dăncilă. Foto: Partidul Social Democrat / Facebook
Viorica Vasilica Dăncilă. Foto: Partidul Social Democrat / Facebook

Klaus Iohannis este în continuare favorit să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui sondaj IMAS, prezentat de postul de radio Europa FM, Iohannis ar obține 45,7% din intențiile de vot și ar fi urmat de Mircea Diaconu, cu 16,7%.

Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, este pe locul 3, cu 15,1%, în timp ce Dan Barna, susținut de USR-PLUS, ar lua 12,6% din voturi. Urmează în preferințele alegătorilor Theodor Paleologu, cu 6,9%.

Sondajul IMAS, la comanda Europa FM, a fost realizat în perioada 8-28 octombrie 2019 pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare +/- 3,1%. S-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Cu o lună în urmă, aceeași companie de sondare îl dădea pe Klaus Iohannis la o cotă de 45,3%. Și atunci, pe locul al doilea era situat tot Mircea Diaconu, cu 16,6%. Viorica Dăncilă era pe 4, cu 12,4%, depășită de Dan Barna, cu 14,2%. Față de luna septembrie, Theodor Paleologu a scăzut. Atunci, sondajul IMAS îl cota cu 7,7% din preferințele celor care au anunțat că merg să voteze.

Un sondaj USR are cu totul alte rezultate: Dăncilă ar fi pe 2

Față de luna august, au crescut Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, iar Dan Barna este în scădere. Sondajul IMAS de atunci nu l-a cuprins și pe Mircea Diaconu, pentru că încă nu își anunțase candidatura la prezidențiale.

În august, Iohannis avea 44,6%, iar Viorica Dăncilă – 8,4%. De asemenea, Dan Barna avea 17,3%.

De altfel, Dan Barna crede că a scăzut în sondaje pentru că împotriva sa ar fi fost demarată o campanie, „un atac pornit de PSD” din disperarea de a încerca „să îi mai prostească încă o dată pe români”.

„E disperarea unui partid dinozaur, care nu mai reprezintă interesele cetățenilor și care se zbate să arunce prin metode care nu țin de votul cetățenilor să arunce candidatul pe care societatea a putut să îl genereze la 30 de ani de la Revoluție, să îl lase în afara turului doi. Asta este miza. Un tur doi fără PSD asta înseamnă”, a declarat Dan Barna într-o conferință de presă.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie. În cazul în care niciun candidat nu primește peste 50% din voturi se va organiza turul al doilea pe 24 noiembrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.