Șomajul este foarte stresant din punct de vedere psihologic

Unii oamenii sunt extrem de buni din punct de vedere profesional, deși ei probabil nici nu-și dau seama de asta, sau poate nimeni nu le-a spus cât de valoroși sunt. În viață, este o provocare să-ți dai seama singur de valoarea ta și de faptul că poți deveni persoana pentru care ai fost creat, să fii bun în munca ta. Există companii care sunt în căutare de oameni competenți și care doresc să-i angajeze pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.

Ce fac oamenii care sunt acum în șomaj? Ce efecte are șomajul asupra lor?

Este vorba despre efectele emoționale, fizice și mentale ale șomajului asupra oamenilor. Deși acum acești oameni primesc o anumită sumă de bani de la AJOFM, totuși după o perioadă de timp șomajul se va termina și ei vor fi nevoiți să-și caute de muncă când concurența va fi și mai mare, pentru că probabil numărul de oameni fără job va crește. Deci, situația este clară: cererea de locuri de muncă va fi și mai mare, iar oferta va scădea.

Șomajul este foarte stresant din punct de vedere psihologic

Majoritatea oamenilor au o depresie severă din cauza faptului că și-au pierdut locul de muncă și sunt în șomaj. Cei care deja au câteva luni de șomaj au stări emoționale proaste și afecțiuni fizice dezvoltate pe fond de stres și supărare. Cercetătorii au spus deja despre consecințele șomajului de lungă durată; acesta are un impact negativ asupra stării mentale, psihice și de cele mai multe ori provoacă:  depresie, anxietate, stări de nervi, irascibilitate, plângeri somatice, tulburări de dispoziție, insomnie, dureri de cap și altele.

Există și oameni care nu sunt pregătiți deloc pentru această experiență neplăcută. Ei se adaptează greu la noua situație, creată de experiența drastică de care au parte. Așa se explică faptul că oamenii devin bolnavi psihici și au nevoie chiar și de tratament medical pentru a-și restabili starea de sănătate.

Depresia este boala acestui secol și se manifestă într-un mod în care îți pierde chiar și cheful de viață. Oamenii ajung la medic pentru a cere tratament pentru ameliorarea simptomelor de care suferă: dureri de cap, slăbiciune, insomnie, dureri de spate, alte suferințe fizice. Unii dintre ei sunt atât de depresivi încât au și gânduri de sinucidere. Cei mai sensibili pot avea și un risc crescut de a suferi de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Cert este că șomajul și pierderea locului de muncă provoacă stări foarte proaste, care scurtează durata de viață.

Alte consecințe ale șomajului sunt: deteriorarea stării de sănătate, slăbirea sistemului imunitar al organismului, intensificarea unor obiceiuri negative (fumat, consum de alcool, dependența de medicamente calmante și pentru somn).

Șomajul duce și la distrugerea relațiilor de cuplu. Există oameni care divorțează când apar astfel de probleme financiare, în viața lor. Cu cât durează mai mult perioada de stat acasă, iar în plus nu apare nicio oportunitate de angajare, este clar că aceste efecte devin din ce în ce mai accentuate. Deci, impactul negativ al șomajului crește în timp.

Oamenii se simt răniți din cauza respingerii repetate a cererilor lor de angajare. Merg la interviuri dar nu primesc răspunsuri. Treptat își pierd speranța de a mai găsi un loc de muncă și lipsa banilor are un efect rău asupra sănătății mintale.

Problemele lor financiare se agravează tot mai mult, fapt pentru care sunt disperați să-și găsească un loc de muncă, cât mai rapid. Din păcate, unii dintre ei, care au ajuns să aibă probleme depresive grave, nu mai reușesc să-și prezinte abilitățile într-un mod pozitiv și de aceea sunt respinși la interviu. Astfel de eșecuri le pot agrava problemele de sănătate și cu siguranță le scad stima de sine. Ei trebuie să facă eforturi să-și revină și apoi să caute iar un loc de muncă.

Pentru a preveni astfel de efecte, oamenii caută încă de pe acum de muncă și renunță la beneficiile oferite de șomaj. Multe femei decid să se angajeze la un studio videochat București, unde se fac angajări și acum și unde salariile depășesc cu mult salariul minim pe economie. Un astfel de job este o oportunitate de a câștiga bani, cel puțin o perioadă, până vor găsi ceva în domeniul pentru care au studiat sau au mai lucrat în trecut.