Simona Halep poate reveni pe teren. I s-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni

Simona Halep FOTO: Tabercil/Wikimedia Commons
Simona Halep FOTO: Tabercil/Wikimedia Commons

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, din Elveția, a redus pedeapsa Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni, a anunțat forul marți, 5 martie, într-un comunicat de presă.

Anterior, Simona Halep a fost găsită vinovată de dopaj cu roxadustat, așa că a fost suspendată din activitatea competițională timp de 4 ani.

Acum însă, TAS a decis ca pedeapsa sportivei în vârstă de 32 de ani să fie redusă la 9 luni, ceea ce înseamnă că Simona Halep poate reveni pe teren încă de acum.

Practic, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis recursul făcut de Simona Halep împotriva deciziei tribunalului independent al Federației Internaționale de Tenis, prin care fusese impusă o perioadă de ineligibilitate de 4 ani în cazul Simonei Halep.

În apelul formulat la TAS, Halep a solicitat ca sancțiunea să fie redusă și să nu fie mai mare decât perioada suspendării deja executată. În schimb, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a cerut ca forul să impună în acest caz cea mai dură suspendare, de 4-6 ani.

Procedura de arbitraj de la TAS a implicat o audiere de 3 zile care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, în Elveția. Forul a ascultat mai mulți experți și martori, majoritatea fiind prezenți personal la audiere.

Forul TAS a stabilit în unanimitate ca perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de tribunalul independent al Federației Internaționale de Tenis să fie redusă la o perioadă de ineligibilitate de 9 luni, începând cu 7 octombrie 2022, termen care a expirat la 6 iulie 2023.

TAS a dispus, de asemenea, descalificarea tuturor rezultatelor competiționale obținute de Halep din 29 august 2022 (data eșantionului său pozitiv) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasare și premii în bani.

„Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor anti-doping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping de tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba ei de urină colectată în competiție pe 29 august 2022.

Simona Halep este sancționată cu o perioadă de neeligibilitate de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022”, se mai arată în comunicatul de presă al TAS.

TAS a mai decis că Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis trebuie să-i plătească Simonei Halep suma de 20.000 de franci elvețieni, drept contribuție pentru cheltuielile de judecată suportate de sportivă în legătură cu procedurile de arbitraj.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.