Se suspendă plata parcării în Mamaia și Constanța în timpul serii și al nopții. Cât va fi acum taxa pe zi

parcare mașini
Foto: moinzon / pixabay.com

Plata parcării în Constanța și Mamaia între orele 19:00-09:00 se suspendă până la 31 decembrie inclusiv, anunță Primăria Constanța într-un comunicat de presă.

Tarifele ridicate la parcare în stațiunea Mamaia, de aproape 100 de lei pe zi, au fost aspru criticate în această vară atât de turiști, cât și de hotelieri. Aceștia din urmă au spus că prețurile sunt exagerat de mari și că îi determină pe turiști să nu mai vină pe litoralul românesc al Mării Negre și să aleagă în schimb Bulgaria sau Grecia.

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, a respins aceste acuzații, însă acum consiliul local a votat pentru suspendarea taxei de parcare pe timpul serii și al nopții.

Tariful de parcare în stațiunea Mamaia este de 4 lei / oră, ceea ce însemna că pentru 24 de ore un turist ar fi trebuit să scoată din buzunar 96 de lei.

Acum, el va plăti doar 40 de lei pe zi (4 lei / oră x 10 ore, de la 9.00 la 19.00).

Demersul vine în completarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța.

Regulamentul parcărilor prevedea, încă de la intrarea în vigoare, posibilitatea ca toți agenții economici care își desfășoară activitatea în zona 0 să poată să beneficieze de un abonament unic în valoare de 199 de lei/lună și de un abonament suplimentar în valoare de 499 de lei/lună.

„Totodată, modalitatea prin care hotelierii închiriază locurile de parcare din stațiunea Mamaia va fi îmbunătățită de comun acord, între Confort Urban și agenții economici prin simplificarea modalității de contractare și introducerea unor abonamente la purtător. Aceștia vor putea pune la dispoziție turiștilor un abonament ce le va permite acestora să parcheze oriunde în zona 0, și nu doar într-un loc specific, stabilit în prealabil. Hotelierii pot pune la dispoziția turiștilor locuri de parcare închiriate cu 70 bani/oră, cel mai mic tarif care poate fi plătit în municipiul Constanța pentru plata parcării”, se mai arată în comunicatul de presă al Primăriei Constanța.

La acest moment, din cele 6.900 de locuri de parcare din stațiunea Mamaia, doar 100 sunt contractate cu abonament unic, iar aproximativ 1.200 cu abonament suplimentar.

„Ne dorim să creștem numărul locurilor contractate de către hotelieri, în prezent fiind închiriate 1.300 de locuri de parcare din cele 6.900 disponibile”, transmit autoritățile.

Foto: moinzon / pixabay.com