Se deschide cel mai lung tunel din lume construit pentru bicicliști și pietoni

cel mai lung tunel pentru bicicliști norvegia
Foto: Arild Tveit / Bybanen Utbygging

În orașul Bergen din Norvegia se va inaugura cel mai lung tunel din lume construit strict pentru pietoni și bicicliști, anunță Euronews.

Tunelul lung de 2,9 kilometri se va deschide la data de 15 aprilie 2023. Parcurgea tunelului pe jos durează circa 30-45 de minute, iar cu bicicleta în jur de 10 minute.

Tunelul a fost construit pe sub muntele Løvstakken din Bergen, și unește două zone rezidențiale. După ce ies din tunel, bicicliștii pot merge până în centrul orașului folosind rutele existente.

Noul tunel a fost construit de primărie prin programul Miljøløftet (Promisiune pentru mediu), finanțat de stat. Scopul său este ca tot mai mulți oameni să aleagă să meargă pe jos ori cu bicicleta în loc să folosească mașina.

cel mai lung tunel pentru bicicliști norvegia
Foto: Bybanen Utbygging Ronny Turøy

În acest fel s-ar reduce nu doar traficul, ci și poluarea. Ruta completă până în centrul orașului are 7,8 kilometri, iar parcurgerea sa cu bicicleta durează 25 de minute.

Tunelul are și benzi de circulație pentru pietoni, late de 2,5 metri. Benzile pentru bicicliști au 3,5 metri lățime.

cel mai lung tunel pentru bicicliști norvegia
Foto: Bybanen Utbygging Ronny Turøy

Tunelul va fi deschis în fiecare zi între 5.30 dimineața și 11.30 seara. Are camere de supraveghere video, precum și puncte amenajate pentru odihnă. La fiecare 250 de metri au fost montate telefoane pentru apeluri de urgență.

Tunelul din Norvegia este cel mai mare din lume construit pentru pietoni și biciclete. Există însă un tunel pentru bicicliști care este și mai lung. Tunelul Snoqualmie de lângă Seattle, SUA, are 3,6 kilometri, dar acesta este un fost tunel de cale ferată abandonat, ce nu a fost construit așadar pentru bicicliști.

cel mai lung tunel pentru bicicliști norvegia
Foto: Arild Tveit / Bybanen Utbygging
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.